latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:41 | Аутор: СРНА

ВСТС: Одбијен приједлог за расправу о саопштењу Тужилаштва

Високи судски и тужилачки савјет, одбио је приједлог судије Горана Незировића да на сједници расправља о саопштењу Тужилаштва БиХ у којем је најавило да ће, због интензивних притисака на правосуђе, испитати мотиве особа које путем медија шаљу негативне поруке о раду правосуђа.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Прије почетка другог дана сједнице ВСТС-а, Незировић је предложио да се размотри јучерашње саопштење Тужилаштва БиХ, преноси Бирн.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија рекао је да је Тужилаштво БиХ независна институција и да се не могу мијешати у саопштења те институције.

Тужилаштво БиХ јуче је саопштило да је донијело наредбу о провођењу истраге против Марка Панџе и Нермина Алешевића, осумњичених за примање и давање дара или других облика користи. У овом предмету Тужилаштво БиХ сумњичи Алешевића и за неовлаштено прислушкивање и тонско снимање.

У овом предмету, како је наведено из Тужилаштва, саслушан је већи број свједока, међу којима је Тегелтија.

Из Тужилаштва је саопштено да је формиран предмет због притисака на рад ове институције.

ВСТС је наставио засједање избором предсједника општинских судова. Кандидати за предсједнике судова у Коњицу, Чапљини и Санском Мосту, који су изабрани у ужи круг, излажу програме рада.

На данашњој сједници ВСТС ће бити ријечи и о перцепцији јавности о раду правосуђа.