latinica  ћирилица
20/06/2019 |  12:11 ⇒ 13:52 | Аутор: Глас Српске

Милош Поповић одбио да игра за БиХ против самопроглашеног Косова

Одбојкаш из Бањалуке Милош Поповић поручио је да сигурно неће играти за репрезентацију БиХ уколико та селекција закаже утакмицу са Косовом у Новом Пазару, као што је најавио предсједник Одбојкашког савеза БиХ Алија Фатић.
Милош Поповић (Фото: ОК "Борац") -
Милош Поповић (Фото: ОК "Борац")

Првом човјеку савеза засметало је што ће женске селекције Србије и Азербејџана 17. јула одиграти пријатељски меч на Палама, гдје ће се и припремати за Европско првенство, па је као одговор најавио утакмицу БиХ и јужне српске покрајине. При том је изнио свој став, не консултујући чланове Управног одбора, али ни играче.

- Желим, прије свега, да нагласим да сам спортиста и да ми је криво што се све ово дешава, али сам морао да реагујем. Кровни савез је састављен од савеза РС и ФБиХ и ја, као и отприлике 60 одсто чланова А селекције, у репрезентацији БиХ представљам матични савез и Републику Српску. Зато сигурно никада и ни у ком случају не бих играо против самопроглашеног Косова, а у разговору са колегама схватио сам да сви играчи српске националности размишљају исто. Србин сам, не признајем независност Косова и тачка. Питам се на шта би личила та репрезентација уколико не би играли играчи из Српске - рекао је Поповић.

Сениорска репрезентација БиХ пет година практично није постојала, а окупљена је прије мјесец и наступила је у Европској лиги. Поповић истиче да су се играчи зближили и да током шест утакмица није настао апсолутно ниједан проблем.

- Не знам зашто је неком ово требало. Дало би се причати и о другим мањкавостима, небризи Фатића и његових сарадника о нама играчима, али је оваква његова изјава сасвим довољна да људи закључе о чему се ради - рекао је Поповић.

Свугдје у свијету је потпуно нормално да репрезентације у току припрема одиграју и неколико контролних мечева, затвореног или отвореног типа, али је Фатићу очигледно засметало што би Србија другу годину у низу одиграла такву утакмицу на тлу Српске.

- Од ОС Србије и одбојкашица које су актуелне свјетске и европске првакиње можемо много тога да научимо. Треба да нам буде част што таква екипа долази и практично бесплатно популаризује наш спорт. Међутим, код нас очигледно ништа не може без политике. О утакмици са Косовом не бих ни да трошим ријечи, сви знамо каква осјећања носимо према том дијелу српске територије - рекао је сада већ бивши помоћник селектора Едина Баковића, Далибор Мићић, који је већ напустио функцију јер се није слагао са селектором у вези са визијом и избором играча.

Фатићу пријети затвор

Први човјек Одбојкашког савеза БиХ Алија Фатић, иначе, је неправоснажно осуђен на три мјесеца затвора због почињеног кривичног дјела фалсификовања службене исправе за вријеме док је био на челу ЖОК Тузла.

Фатић је оптужен да је сачинио и испоставио лажне фактуре које је упутио ОС БиХ. Оне су тамо потписане па онда враћене тузланском клубу, а односиле су се на лиценцирање играчица, котизације разних такмичења и слично. Потом је фактуре приказао у пословним књигама те на такав начин прибавио корист ЖОК Тузла. Фалсификоване исправе овјеравао је службеним печатом, а почињеним кривичним дјелом прибављена је корист у износу од 21.500 марака.