latinica  ћирилица
20/06/2019 |  12:23 | Аутор: СРНА

Лајчак: "Двије школе под једним кровом" срамотна пракса

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић резговарали су данас у Сарајеву са предсједавајућим ОЕБС-ом Мирославом Лајчаком који је истакао да је раздвајања дјеце /у Федерацији БиХ/ на основу етничке припадности у такозване "двије школе под једним кровом" срамотна пракса.
Мирослав Лајчак - Фото: РТРС
Мирослав ЛајчакФото: РТРС

Чланови Предсједништва БиХ су истакли да су упознати о захтјевима ђака и наставника тих школа да се изађе из тог дискриминишућег процеса и изразили наду да ће ОЕБС убудуће имати наглашенију улогу у рјешавању тог, али и других питања сегрегације и неравноправности, као што је кориштење службених језика у БиХ на цијелој територији земље.

Они су информисали Лајчака о реформским процесима у земљи и стратешким интеграционим плановима БиХ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Лајчак је напоменуо да се као актуелни министар иностраних послова Словачке и бивши високи представник у БиХ интересује и за напредак БиХ ка евроатлантским интеграцијама.

На састанку је разговарано о могућности увођења техничких рјешења у оквиру пилот-пројекта за наредне општинске изборе, која би требало да смање изборне преваре.

Састанку је, у име предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, присуствовала савјетник Ана Тришић Бабић.

Чланови Предсједништва БиХ оцијенили су рад ОЕБС-а као веома користан и захвалили Лајчаку за дугогодишњу мисију те међународне организације у БиХ, као и асистенцију у организовању више демократских изборних процеса у БиХ.