latinica  ћирилица
20/06/2019 |  12:42 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Данас први лет из Бањалуке за Атину

Са бањалучког аеродрома данас ће по први пут у његовој историји полетјети авион за Атину, главни град Грчке, у организацији реномиране туристичке агенције Контики травел из Србије.
Аеродром Бањалука - Фото: РТРС
Аеродром БањалукаФото: РТРС

Директор предузећа Аеродроми Републике Српске Милан Рачић рекао је да се овим летом наставља успјешна сарадња са Контикијем након што су уведени летови за Турску.

Он је рекао да је распродат данашњи лет за Грчку од 17.10 часова, те да је за становнике Бањалуке и Српске важно да имају могућност да одлазе на нове дестинације.

- Очекујемо наставак сарадње са Контикијем и наредне године, јер ће се вјероватно планирати увођење летова на нове дестинације - рекао је Рачић на конференцији за новинаре у бањалучком хотелу Босна.

У првих пет мјесецу услуге аеродрома користило 51.925 путника, а у мјесецу мају остварени су најбољи резултати - 12.783 путника је корисшило аеродром.

Рачић је рекао да Аеродроми и даље преговарају о лету за Москву, увођењу одређене туристичке линије и довођењу кинеских туриста, те да рејтингу и развоју овдашњег авио-саобраћаја не доприноси објављивање дезинформација, попут недавне о наводној линији Техеран /Иран/ - Бањалука, која је демантована.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да бањалучки аеродром треба да користи грађанима за одласке, али и да буде мјесто путем којег ће у Бањалуку и Српску долазити што више туриста и људи.

- Бањалука жели у том смјеру да постане регионални центар, што није могуће без функционисања Аеродрома. Обавеза града и Владе јесте да ствара услове да аеродром функционише на том плану, за шта се издвајају и значајна средства - рекао је Амиџић.

Он је обећао да ће Град наставити да подржава Аеродром чије активности, у сарадњи са авио-компанијом Рајанер у град већ доводе више туриста него раније.

- О томе говори заузетост хотелских капацитета које треба повећавати и у њих улагати - рекао је Амиџић.

Представник агенције Контики травел Ведран Јокић рекао је да су летови за Атину уведени на основу позитивних искустава овдашњих путника који су лани у девет наврата летјели за Турску.

- Остварујемо њихове жеље за летовима за Грчку. Тих летова ће ове године бити девет, а посљедњи лет за Атину из Бањалуке биће 9. септембра. Такође, ове године ћемо имати и 16 летова за Турску - рекао је Јокић.

Он је додао да су карте распродате и за други лет за Атину, планиран за 30. јун, те позвао грађане да резервишу своја мјеста за наредне летове.

Јокић је додао да карта до Грчке и натраг са таксама кошта око 460 КМ.

Извор: СРНА, РТРС