latinica  ћирилица
20/06/2019 |  14:10 | Аутор: СРНА

У Камендину уручени кључеви 270 станова за избјеглице из БиХ и Хрватске

У београдском насељу Камендин одржана је церемонија свечаног уручења кључева 270 станова изграђених у оквиру Петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Србији за избјеглице из БиХ и Хрватске, а свечаности је присуствовао министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Београд - станови изграђени избјеглицама - Фото: ТАНЈУГ
Београд - станови изграђени избјеглицамаФото: ТАНЈУГ

Дачић је том приликом изјавио да се на овај начин најпригодније обиљежава 20. јун - Свјетски дан избјеглица, те напоменуо да се, у оквиру Петог потпројекта гради укупно 827 станова у 25 јединица локалне самоуправе широм Србије, што потврђује обим и озбиљност, као и континуитет у приступу рјешавању овог проблема.

Он је нагласио да се тренутно гради 267 станова у Ветернику, у Новом Саду, и 169 у Старој Пазови, гдје је постављен камен темељац.

Дачић је рекао да је Србија протеклих деценија поднијела велике жртве и учинила огромне напоре да помогне обнову достојанственог живота избјеглица из Хрватске, БиХ, као и интерно расељених лица са Косова и Метохије, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Обиљежавајући данас усељење у станове из Регионалног стамбеног програма, ми на најбољи могући начин пружамо допринос остваривању основних људских права избеглица и практичној реализацији права садржаних у Конвенцији о избеглицама УН - навео је Дачић.

Он је додао да интеграција избјеглица значи много тога, али прије свега стварање предуслова за становање, рад, образовање, слободно кретање, лична документа, што су предуслови за нормалан живот.

Дачић је поручио да је Србија помагала и помагаће сва избјегла и расељена лица, без обзира на њихову националност, расу, вјеру, друштвену или политичку припадност.

- То је наша национална, међународна, али прије свега цивилизацијска обавеза и наш најбољи допринос реализацији глобалних напора за заштиту људских права избјеглица, као једне од најрањивијих социјалних категорија на свијету - додао је Дачић.

Камендин је други по обиму пројекат који је завршен у оквиру Регионалног стамбеног програма, а први је завршен у београдском насељу Овча, гдје је у марту 2018. године усељено 235 избјегличких породица.

За овај велики грађевински подухват финансијска средства су обезбијеђена, како из Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за развој Савјета Европе, тако и из буџета града Београда.

ЕУ је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, али и још 14 појединачних земаља од којих је свака дала свој допринос.

Велику улогу у овом пројекту имају и ОЕБС и УНХЦР, Банка за развој Савјета Европе која управља Фондом, али да је велики допринос и Комесаријата за избјеглице Србије.