latinica  ћирилица
20/06/2019 |  14:50 | Аутор: СРНА

Амбасадор Србије позван на разговор

Амбасадор Србије Зоран Бингулац позван је данас у Министарство спољних послова Црне Горе на разговор због континуираних негативних изјава српских државних и других званичника о унутрашњим питањима наше државе, које су кулминирале изјавом члана Владе Републике Србије, министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића, саопштено је из МВП.

Амбасадор Србије Зоран Бингулац позван је данас на разговор у Министарство иностраних послова Црне Горе због, како су навели у овом министарству, континуираних негативних изјава државних и других званичника Србије о унутрашњим питањима Црне Горе.

Из црногорског Министарства иностраних послова саопштено је да је све "кулминирало изјавом министра за иновације и технолошки развој Србије Ненада Поповића".

Државни секретар у Министарству иностраних послова Црне Горе Зоран Јанковић оцијенио је као забрињавајуће и непримјерене изјаве министра у Влади Србије, те изразио очекивање да ће се званични Београд оградити од њих.

- Тешке квалификације изнесене на рачун предсједника Црне Горе неприхватљиве су, нису на линији добросусједских односа и не доприносе укупној сарадњи двије државе - додаје се у саопштењу.

Јанковић је оцијенио као непримјерену интензивну и негативну кампању која се неоправдано и без аргумената води у Србији поводом нацрта закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница у Црној Гори.

Нова српска демократија позвала је данас амбасадора Бингулца да пред црногорским Министарством иностраних послова, гдје је позван на разговор, настави да буде на фону одбране српског народа од, како су навели, антисрпске политике коју спроводи предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

- Овај потез Министарства иностраних послова у ствари је у сврху одбране шовинизма и представља класичну замјену теза, гдје се они који прогоне српски народ, раде годинама против интереса Србије и подржавају сепаратистичке власти у Приштини, налазе увријеђени када им неко каже истину о ономе што раде - саопштено је из ове странке.

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић изјавио је данас да је "режим у Црној Гори непријатељ Србије и да га тако треба дефинисати".

Он је оцијенио да најављено усвајање закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, којим се предвиђа и одузимање имовине Српске православне цркве /СПЦ/, представља непријатељски чин, напад на СПЦ, на српски народ и државу Србију.