latinica  ћирилица
20/06/2019 |  15:08 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Спортистима и олимпијским кандидатима 125.000 КМ

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о додјели стипендија у укупном износу од 125.000 КМ перспективним спортистима, спортистима са инвалидитетом и потенцијалним олимпијским кандидатима.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Министарство породице, омладине и спорта Српске додјелом ових стипендија стимулисаће младе спортисте и оне са врхунским спортским резултатима да се трајно баве спортом ради постизања запажених резултата.

- Вредновање постигнутих спортских резултата у претходном периоду и подстицање на даље напредовање циљеви су којима континуирано тежимо путем овог начина финансирања појединаца - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Стипендирањем спортиста, између осталог, утиче се на селекцију талентованих појединаца и истичу њихови резултати и квалитет с циљем да они буду подстрек осталима да се истрајније баве спортом.

Стипендије за ову годину додјељиваће се, наводе из Владе, тако што ће 45 стипендија добити перспективни спортисти, 10 спортисти са инвалидитетом и пет стипендија потенцијални олимпијски кандидати.

"Укупна финансијска средства која су издвојена за спортске стипендије у 2019. години износе 125.000 КМ", наводе из Владе.

Влада је прихватила задужење Српске према Европској банци за обнову и развој /ЕБРД/ за финансирање Пројекта Коридор "Пет це" - обилазница Добој у износу од 150 милиона евра.

Циљ овог пројекта јесте да се обезбиједе додатна средства за изградњу дионице ауто-пута Коридор "Пет це" дужине око шест километара између петље Руданка и краја тунела Путниково брдо два /међуентитетска линија разграничења/, укључујући мост преко ријеке Босне, два тунела и вијадукт.

Влада ће Приједлог ове одлуке упутити на разматрање у Народну скупштину Српске.

Влада је прихватила и Програм мониторинга класичне и афричке куге свиња, којим се прописује спровођење мониторинга на класичну и афричку кугу свиња код домаће и дивље популације свиња, узорковање на изабраним фармама и лабораторијска дијагностика, те едукација, израда упутстава и брошура.

Циљ програма је благовремено откривање и сузбијање појаве и превенција болести, процјена тренутног статуса класичне и афричке куге свиња и свијести ветеринара и власника свиња о болести и факторима ширења класичне куге свиња.

- Циљ је процјена спровођења биосигурносних мјера на фармама које ће на основу случајног одабира учествовати у мониторингу одређивања преваленције инфекције вирусом класичне куге свиња и извршити припрему за прелазак на фазу престанка вакцинације и предузимања мјера за искорјењивање класичне куге свиња", наводе из Владе.