latinica  ћирилица
20/06/2019 |  15:45 | Аутор: СРНА

Човић: Нема више условљавања, лидери све договорили

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да би БиХ требало да добије нову извршну власт у наредних седам дана, да нема више условљавања и да је све договорено између лидера који ће чинити будућу окосницу власти БиХ.

- Што се тиче Савјета министара, услова више не може бити. Све оно што је требало направити, ми смо договорили између себе. Ових дана смо, јуче и прекјуче, размијенили информације и чини ми се да смо близу договора, али то се мени неколико пута чинило, па да не буде опет да не видимо добро актуелну ситуацију - истакао је Човић.

Он је нагласио да нема ниједне препреке и да веома брзо имају план рада будућег предсједавајућег Савјета министара, на основу којег ће Предсједништво БиХ донијети одлуку о његовом именовању.

- Ако то буде тако, а некога сам још чуо да је то рекао, могли бисмо у наредних седам-осам дана имати нови Савјет министара. Што се тиче нижих нивоа власти, с партнерима се морамо договорити шта желимо, као што смо се овдје договорили, па смо писали изјаве како желимо радити, исто морамо да се договоримо и за федерални ниво. Значи, ако смо партнери ми и СДА, онда морамо озбиљно сјести и видјети шта ћемо радити у наредне четири године, да нам не пропадну пројекти - рекао је Човић за "Аваз".

Он је навео да је ХДЗ прије два дана већ почео разговоре са СДА.

Човић је рекао да нема условљавања са било које стране и да се у овој години мора измијенити Изборни закон БиХ.

- Изборни закон мора бити донесен у овој години како би наредне године имали изборе у Мостару, а и да не идемо више у изборне циклусе без чланова закона који је Уставни суд ставио ван снаге. Ту мислимо, врло директно, на Дом народа и Предсједништво БиХ - појаснио је лидер ХДЗ-а.