latinica  ћирилица
20/06/2019 |  16:56 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Видовић-Рељић: Пронаћи рјешење за проблеме буџета општине

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да ће до краја године Министарство финансија, Влада Републике Српске и општина Козарска Дубица заједно радити на проналажењу оптималног система за рјешавање проблема у буџету општине Козарска Дубица.

- Ова општина не може идућу годину дочекати у оваквом стању. Изненадила сам се да општина Козарска Дубица има тако велики дуг у односу на ниво буџета општине, а ријеч је о дуговима који су направљени у ранијем периоду. Сада се покушава разрјешавати дио тих дугова који су већ доспјели на извршење - изјавила је Видовићева новинарима.

Она је, након радног састанка са начелником општине Козарска Дубица Раденком Рељићем и његовим сарадницима, навела да општина Козарска Дубица није више у прилици да се може кредитно задужити, јер је на граници задужења које је омогућено законом.

- Не можемо и нећемо да будемо песимисти јер је могуће све то разријешити, али не у кратком року - изјавила је Видовићева.

Она је додала да дио мјера мора предузети и општина Козарска Дубица у смислу повећања прихода, смањивања трошкова, смањивања броја запослених природним одливом, те аплицирањем за средства из бројних фондова и грантова који су доступни у Републици Српској.

- Морају се активније укључити, радити пројекте и конкурисати за те фондове, а јако је добро што је општина израдила дугорочни елаборат о санацији буџета општине. Тај елаборат може да да квалитетне ефекте. Договорили смо се да већ у наредној седмици са тим елаборатом представници општине дођу у Министарство финансија да бисмо заједно то погледали и одлучили се за одређене потезе - прецизирала је Видовићева.

Она је истакла да у садашњој ситуацији општина Козарска Дубица не може измиривати своје обавезе према буџетским корисницима, али ни социјална давања.

Рељић је рекао да је са Видовићевом разговарао о старим дуговима који оптерећују буџет општине, односно судским пресудама које су дошле на наплату, а које износе више од милион КМ.

- Разговарали смо и о елаборату којим су дефинисане активности општине, Министарства финансија и Владе Републике Српске како би планирали буџет за наредну годину - рекао је Рељић.

Он је прецизирао да ријетко која општина у Српској има тако тешко финансијско стање и обавезе које износе преко 20 милиона КМ, без судских пресуда, а да због таквог стања испаштају сви грађани општине Козарска Дубица.

- Опоравак буџета општине очекујемо тек сљедеће године због тога што имамо конкретну подршку и инструкције Владе Републике Српске и Министарства финансија - закључио је Рељић.

Рељић је захвалио Видовићевој, предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић и премијеру Радовану Вишковићу, те српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику за све пројекте који су средствима Владе Српске финансирани и реализовани у Козарској Дубици.