latinica  ћирилица
20/06/2019 |  16:59 | Аутор: СРНА

Капитални ремонт у ТЕ Гацко при крају

Капитални ремонт на Термоелектрани Гацко, који ће, према инвеситиционом трошковном плану, коштати 18 милиона КМ, биће завршен у недјељу, 23. јуна, а прво стартовање може се очекивати тог дана или у ноћи на понедјељак, 24. јуна, рекао је Срни руководилац у овој термоелектрани Драган Пушара.
РиТЕ Гацко - Фото: РТРС
РиТЕ ГацкоФото: РТРС

Он је истакао да је ремонт урађен у потпуности, по плану и сходно финансијским могућностима и најнужнијим потребама, оцјенивши да је све обављено квалитетно и да се може очекивати стабилан рад блока.

- Кључни послови су рађени у машинској сали. То је потпуна демонтажа потисног дијела турбине генератора, ротора, других елемената. Затим је обављено испитивање метала, стања опреме, извјештај о контроли, санација дефеката - прецизирао је Пушара.

Према његовим ријечима, након навдених послова слиједи монтажа опреме, центрирање, подешавање, балансирање ротора на турбинама, стендовима, провјера специјалних мјерења.

- Специјална изолација се управо монтира на кућишта. Ти радови би требало бити завршени у суботу, тако да се у недјељу може очекивати да ће стартовати блок - навео је Пушара.

Пушара каже да је обим послова био велики зато што је посљедњи капитални ремонт рађен 2012. године, а посљедњи редовни годишњи ремонт 2017. године.

- Имали смо пролонгирање капиталног ремонта двије године и озбиљно пробијање фонда радних часова у односу на инструкције за одржавање и нормативе. Препоруке су да турбине и генератори раде 30.000 до 32.000 часова до капиталног ремонта, а радили су 49.000 часова. Блок је радио стабилно зато што је прошли ремонт обављен доста квалитетно, па смо без неких технолошких проблема ушли у овај ремонт - навео је Пушара.