latinica  ћирилица
20/06/2019 |  18:57 | Аутор: СРНА

Митрополија црногорско-приморска није против закона, већ једностраних одлука власти

Митрополија црногорско-приморска поручила је да није против доношења новог закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори, али јесте против једностраних активности црногорских власти о том питању јер је предложени акт усмјерен против Српске православне цркве.
Манастир Острог (Фото: Thinkstock) -
Манастир Острог (Фото: Thinkstock)

Из Митрополије је саопштено да је било важно да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и Влада о том закону спроведу најшире могуће консултације са свим релевантним субјектима, међу којим је СПЦ најважнија, јер се акт у највећој мјери на њу односи.

- Он не зна и нису га добро савјетовали они који су га слагали, па он то поновио, да црква у Црној Гори, коју погрешно назива црногорска православна црква, никад није била аутокефална, нити је укинута указом регента Александра Карађорђевића - наводи се у саопштењу поводом синоћњих тврдњи Ђукановића на Телевизији Н1.

Из Митрополије су навели да је још мање тачан закључак, који Ђукановић извлачи из наводне аутокефалности "црногорске православне цркве" да је њена имовина била државна.

У саопштењу се напомиње да је у Србији, за разлику од Црне Горе, од краја 19. вијека постојала православна црква која је била аутокефална томосом добијеним од Васељенске патријаршије 1879. године.

- Њена имовина није у власништву државе била ни тада, нити је то сада, иако неки понављају неистину да је црквена имовина и у Србији у својини државе. То што су постојала одређена ограничења у располагању имовином, будући да је православна црква била државна вјера, а држава хришћанска, не значи да је држава била власник те имовине - наводи се у саопштењу.

Из Митрополије су истакли да је Црква, да би сачувала историјски црквени идентитет у Црној Гори, дужна да се одупре онима који желе да је подвласте новим секуларним идеологијама и идентитету.

- Неће Црква бити слушкиња ни Црне Горе, ни Србије, ни српства, ни црногорства, нити било какве идеологије, ни било којег великодржавног пројекта, нити чувати нечију инфраструктуру - јер више не би била Црква - нагласили су из Митрополије црногорско-приморске.

У саопштењу се наглашава да Ђукановић не говори истину када тврди да је деведесетих година прошлог вијека неко неовлаштено био књижен као власник црквене имовине, алудирајући на Митрополију и остале епископије Српске православне цркве у Црној Гори.

Из Митрополије питају шта ће држави вјерски објекти и зашто их одузима, ако не планира да их другоме даје, те истичу да је "препозната намјера Ђукановића и свих који учествују у тој нечасној работи".

- Страшна је и недопустива клевета Ђукановића којом Српску православну цркву означава више као политичку, него као вјерску организацију. Он је као невјерник потпуно некомпетентан да то цијени - нагласили су из Митрополије црногорско-приморске.

У саопштењу се наглашава да је Српска православна црква уважена и призната међу свим православним црквама и важан дио породице васељенске цркве.

- То што он то не препознаје ништа не одузима Цркви, али гласовито говори о предсједниковом новом односу према слободи цркве - оцјењује се у саопштењу.

Из Митрополије црногорско-приморске напомињу и да је неистинита тврдња да организација православне цркве прати државну организацију и да је све супротно томе противно канонском праву.

- Предсједник је подлегао незнању оних који га о овоме савјетују или свјесно обмањује јавност. Шта год да је, савјетујемо му да се, оптужујући цркву за политику, не бави стварање цркава у Црној Гори - истиче се у саопштењу.

Из Митрополије црногорско-приморске поручују да би Ђукановић морао да чује глас Цркве и народа Божијег, да повуче предложени закон и заложи да се представници државних власти, цркве и других вјерских заједница договоре о законском акту, који ће бити на корист свих црногорских грађана, без разлике.

- Жалосно је то што говори и чини предсједник по том питању - закључили су из Митрополије црногорско-приморске.