latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:26 ⇒ 22:07 | Аутор: РТРС

Лајчак: Што прије отклонити застоје и хитно формирати све органе власти

Политички лидери у БиХ су на трагу договора о новом Савјету министара, изјавио је у Сарајеву предсједавајући ОЕБС-а и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак.

Још је рекао да се у Европску унију не може са Бонским овлашћењима, и да је НАТО - интерес БиХ, али да је тај пут одвојен од европског. И предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић потврдио је да би БиХ требало да добије нову извршну власт у наредних седам дана, и да више нема условљавања.

Бивши високи представник зрачио је оптимизмом након индивидуални разговора са члановима Предсједништва те лидерима СДА и ХДЗ-а БиХ. Пронађена је каже Мирослав Лајчак формула како да се формира Савјет министара а да нико од учесника у договорима не буде побјеђен, нити побједник.

- Не бих да износим детаље разговора са политичким лидерима али видеи сам спремност да тражећи рјешење, није било одбијања и негативног става. Нашли смо формулу како да се то ријеши наредних дана - рекао је Лајчак.

Лајчак не открива магичну формулу која би коначно, осам мјесеци након општих избора откочила процес формирања Савјета министара. Јасно је да се све "врти" око тзв. ГНП за НАТО, за који Лајчак каже да не значи пријем у Алијансу, истовремено прави јасну дистинкцију НАТО пута у односу на европске интеграције.

- Није то услов ЕУ нити НАТО-а то је услов домаћих актера. Не свих ? Довољан је да за сада блокира формирања Савјета министара међутим као што сам рекао као што се надам отвориће се пут према формирању Савјета министара, услов за придруживање и чланство у ЕУ је познат и води преко 14 закључака у Мишљењу Европске комисије - сматра Лајчак.

Иако су посљедњи закључци Савјета ЕУ у вези Сјеверне Македоније и Албаније неповољни, Лајчак увјерава да су врата Уније отворена за земље Западног Балкана. На крају је додао да су сва дешавања у и око ВСТС-а искључиво ствар домаћих институција.