latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:28 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Може ли се БиХ изборити са кријумчарима, који преко границе пребацују мигранте?

Кријумчарење људи један је од проблема које са собом носи мигрантска криза. На то је упозорио и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

Он је истакао да БиХ са Србијом и Црном Гором може да договори мјере за спречавање трговине људима, што представља највећи проблем. Ова врста криминала готово свакодневно се среће на подручју Унско-санског кантона, гдје је смјештен највећи број миграната.

У недостатку других рјешења, на путу ка западној Европи мигранти наилазе на криумчаре, који ће им, у замјену за новац, показати "безбједан" пут преко границе, или их илегално превести до планираног одредишта. Они који су били у "канџама" кријумчара, због личне безбједности, не желе да говоре о томе. Откривају тек понеки детаљ.

- Кријумчарење зовемо "игра". Постоји више врста игре. Аутом, таксијем или пјешачењем. За услуге кријумчарима плаћамо од 1.000 до 15 хиљада евра - рекао је ВилулаН из Пакистана.

Колико миграната су били жртве трговине људима нико не зна, међутим, због великог новца који је у игри, кријумчара је све више. То се најбоље види у Унско-санском кантону гдје је у првих пет мјесеци ове године полиција евидентирала 15 случајева кријумчарења људи.

- Има случајева илегалног превоза, али морам рећи и да има одређених случајева група које се на неки начин баве увезивањем те руте превоза са одређених територија БиХ према територији УСК, а након тога и покушаја илегалног преласка на територију Републике Хрватске - навео је Але Шиљдедић портпарол МУП-а УСК.

Свјесни су овог проблема и у бихаћкој градској управи. Познато им је да мигранти често илегалним каналима стижу до њиховог града, гдје се због немогућности преласка хрватске границе задржавају. Међутим, и по овом питању, руке су им везане.

- Са друге стране имамо ситуацију да и они који успио прећи на хрватску страну, чак и они који дођу до Словеније, буду тамо ухваћени, ухапшени, потрпани у комбије и илегално враћени у Бихаћ путем шумских стаза - истакао је Един Морањкић савјетник градоначелника Бихаћа.

Кријумчарењу људи дефинитивно мора да се стане у крај – поручују Бишћани.

Становници УСК надају се да ће се ускоро пронаћи рјешење за овај проблем. Како је истакнуто, од Савјета министара БиХ очекује се да у што скоријем периоду предложи ефективне мјере за коначан обрачун са кријумчарима људи.