latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:39 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Свједочења сродника убијених поново у сјени непримјерених наступа адвоката оптужених

У Суду БиХ настављено је суђење командантима и припадницима Територијалне одбране и Полиције тзв. Републике БиХ, због ратног злочина у селу Чемерно, код Илијаша.

Њих 12 оптужени су да су, у удруженом злочиначком подухвату за само неколико часова 10. јуна 92-ге, убили више од 30 Срба, а имовину у селу спалили и уништили.

Свједочења сродника и познаника убијених, који су након покоља по селу скупљали тијела и сахрањивали, поново је остало у сјени непримјерених наступа адвоката оптужених.

На срамоту бх правосуђа, када се у њој нађу оптужени у предмету "Чемерно" судница број 6 Суда БиХ, све чешће служи за вербално малтретирање свједока, а све рјеђе за бар минимални, пијетет према жртвама и њиховим породицама. Овај пут дрском и безобразном наступу појединих адвоката и толерантном судском Вијећу били су изложени свједоци Видоје Рашевић и Раденко Стојановић. Оба су на Чемерно пристигли након покоља.

- Видио сам да се на Чемерну нешто дешава, да почиње дим да се појављује на више мјеста - свједочио је Рашевић.

Он је у родно село стигао, у нади да су његова 66-огодишња мајка Стана, и сродници покољ преживјели. Тијело мајке пронашао је на путу од куће према шумском гају. Поред тијела Буњеваца – Ђорђа, Рајка, Горана и Ковиљке. Претходно, на имању Дамјановића препознао је убијене Стаку и Спасенију са кћеркама Радинком и Ранком. Село у згариште претворено.

Слично је казивао и свједок Стојановић, који је санитетским хеликоптером пристигао да унесрећенима помогне. Док су куће још горјеле, учествовао је у евакуацији рањених - Бранке Трифковић и непознатог му младића. Са Бранкиним братом Бранком и сутрадан се у село вратио. Пронашли су тијела Миленка и Јање Трифковић и 16-огодишњег им сина Рајка.

- Испод куће, код подрума, видјели смо свашта. Било је и жена, старијих. Бранко је почео да кука. Рекао ми је да му је то мајка и брат. Мало даље на путу, отац - свједочио је Стојановић.

Но онда су на “цену ступили адвокати оптужених. Предњачили су Ифет Ферагет и Изет Баждаревић. У покушају да свједоке збуне и дискредитују, модификовали су њихова претходна свједочења. Извртали ријечи. Мијењали им и садржај и суштину!

Дрско и саракстично небројено пута постављали већ одговорена питања. Или нека друга! Попут морбидног, упућеног Стојановићу, док је убијене по Чемерну проналазио "је ли са саговорницима о фудбалу разговарао?".

"Убјеђивали" су адвокати свједоке и како тијела која су видјели, у ствари нису видјели”.... И док су наступи адвоката изазивали салве одушевљења, међу саборцима оптужених у публици, покушаји тужиоца Маријане Чобовић да заустави класично малтретирање свједока, код судског вијећа били су без резултата.

Предсједавајући Халил Лагумџија и нијеме му сараднице Минка Крехо и Жељка Маренић исто су реаговале и када је Нехру Ганић, умјесто планираног повратка на оптуженичку клупу за седам дана или бар за 14, "одабрао" благодети бање "Реумал" у Фојници.

Баш као што је раније, и оптужени Харис Сикира, опет уз безрезервну подршку Вијећа, између суђења и "тура по Њемачкој", радије бирао добро плаћено возање камиона. Аутентичност ове правничке и правосудне срамоте остала је унутар комплекса јер је савјетник у прес служби Ирхан Билић одлучио да нам, умјесто траженог трочасовног снимка, достави тек 10-оминутну секвенцу.

Суђење ће бити настављено, након што се Ганић рехабилитује - 11. јула. Но ратни саборци оптужених већ "знају" да ће сигурно и опет, бити пролонгирано! Чија ће одлука бити јача и "старија"?