latinica  ћирилица
20/06/2019 |  19:48 ⇒ 22:30 | Аутор: РТРС

Видовићева у К.Дубици: Пронаћи рјешење за проблем буџета

Општина Козарска Дубица има дуговања од 20 милиона марака, која се вуку из протеклог периода.

Додатни проблем су судске пресуде, које стално стижу на наплату, и додатно оптерећују општински буџет. О овим проблемима, руководство општине разговарало је са министарком финансија Зором Видовић.

Судски трошкови који долазе на наплату, додатну оптерећују општински буџет. Због њих, локална заједница није у могућности да сервисира текуће обавезе. Зато, трпе све категорије становништва.

- Управо због тога што су многа средства скинута око милион 300 хиљада марака у посљедњих годину дана испаштају и општинска власт и корисници буџета, највише социјалне категорије, борци, инвалиди студенти - рекао је Раденко Рељић начелник општине Козарска Дубица.

Осим судских трошкова, дуговања од чак 20 милиона марака по основу кредита, дугова добављачима и других обавеза, додатни су проблем ове општине. Изнаћи заједничко рјешење закључак је данашњег састанка. Једно до њих је смањење трошкова али и броја запослених природним одливом

- А друга страна што је био мој приједлог и што они већ знају и раде имамо ми јако пуно у Републици Српској фондова, међународних и грантова и бесповратних средстава мислим да се морају мало активније уљкучити и радити пројекте за те фондове - рекла је Зора Видовић министарка финансија Републике Српске.

Почетком године, руководство ове општине урадио је елаборат, који тачно дефинише обавезе општине и свеобухватно стање финансирања у наредним годинама.

- Договорили смо се да већ у наредној седмици с тим елаборатом дођу у Министарство финансија, заједно ћемо то све прегледати и онда се одлучити за одређене потезе - додала је Видовићева.

Разговарано је и о привредним активностима за наредни период, а Рељић је подсјетио да су сви досадашњи реализовани пројекти на подручју Козарске Дубице, урађени средствима Владе Републике Српске.