latinica  ћирилица
21/06/2019 |  07:41 ⇒ 08:09 | Аутор: sputniknews.com

Трамп прво одобрио бомбардовање Ирана, па се предомислио

Амерички предсједник Доналд Трамп прво је одобрио наношење војних напада на Ирану, будући да је та земља претходно оборила амерички дрон, а потом је отказао операцију, саопштио је лист Њујорк тајмс позивајући се на изворе из америчке администрације.
Доналд Трамп (Фото: newyorker.com) -
Доналд Трамп (Фото: newyorker.com)

Како наводи лист, у војним круговима у Вашингтону очекивало се да ће напад на Иран услиједити још у четвртак у послијеподневним часовима по локалном времену, што је око два ујутру у Ирану, имајући у виду да се током ноћи минимализују могуће жртве.

Лист наводи и да су потенцијални циљеви били различити инфраструктурни објекти Ирана, као и лансирне јединице за иранске ракете.

Њујорк тајмс тврди и да је Трамп операцију отказао у раној фази планирања, али да није познато из каквих разлога – или се Бела кућа предомислила или су се појавиле одређене потешкоће када је ријеч о логистици или стратегији.

Претходно је Трамп, одговарајући на питање да ли САД припрема напад на Иран након напада на танкере у Оманском заливу и обарање дрона, изјавио: Ускоро ћете сазнати.