latinica  ћирилица
21/06/2019 |  09:06 ⇒ 09:11 | Аутор: РТРС

Ердоган потврдио да се неће покорити Америци и објавио да Анкара са Москвом има "дугорочне односе"

Анкара нема намјеру ни да поклекне пред Сједињеним Државама нити да попусти пред комбинацијом вашингтонских мољакања, нуђења "компензација" и застрашивања, пише портал Све о Српској.

Реџеп Тајип Ердоган поново је поручио Бијелој кући, Стејт департману и Пентагону да је његова куповина руских зенитних ракетних система С-400 "завршена ствар".

- Као што сам већ говорио, тема  С-400  је и за нас и за Русију затворена. Наши ракеташи су у Русији већ прошли неопходну обуку за руковање тим системима. Прве С-400 треба да добијемо већ половином јула - рекао је Ердоган.

Турски предсједник је посебно нагласио да односи Москве и Анкаре имају дугорочни карактер.

Американци још нису одустали од покушаја да убиједе Турску да одустане од С-400. Јасно је и њима да ће се Турска са С-400 од њих додатно осамосталити и постати значајнији играч и у региону и у оквирима НАТО, а и да може постати значајан купац руског наоружања и војних технологија.

Вашингтон не жели да ишта од тога дозволи, али не зна како да то учини, а већ је полузванично најавио три пакета санкција против Турске.

Ердоган је потпуно свјестан свих посљедица и – упркос томе – не одустаје од С-400 и још Доналду Трамп маше испред носа дугорочним односима са Русијом.

Извор: sveosrpskoj.com