latinica  ћирилица
21/06/2019 |  09:06 ⇒ 11:20 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Споразум са Србијом - спас за факултете из Српске

Република Српска је потписивањем споразума са Србијом у области високог образовања ријешила проблем који су високошколске установе имале због упорног одбијања једног човјека да их упише у регистар на нивоу БиХ, изјавио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

Рајчевић је истакао да је тај проблем би искључиво политичке природе, а да је излаз из цијеле ситуације управо споразум са Србијом.

- Захваљујући овом споразуму, међусобно ће бити признате све високошколске исправе у обје државе, а међусобно ће бити признато и све што раде агенције за акредитацију - рекао је Рајчевић за данашњи "Глас Српске".

Према његовиме ријечима, споразум је елегантан начин да буде превазиђена постојећа криза, односно до коначног рјешавања проблема у функционисању Агенције за акредитацију високошколских установа на нивоу БиХ.

- А та агенција сада нема капацитет да функционише, јер њен замјеник директора је замрзнуо рад до даљег, као и српски чланови Управног одбора. И предсједник Управног одбора из реда хрватског народа дао је скоро оставку, тако да је та агенција обезглављена - рекао је Рајчевић и додао да се све свело на директора који више и нема право да одлучује.

Говорећи о недавној регионалној конференцији одржаној у Бањалуци на којој је било ријечи о заштити интелектуалне својине, он је навео да је веома битно у Српској подизати свијест о важности интелектуалне својине, како би и послодавци увидјели колики је њен значај за развој савремене економије.

Када је ријеч о пројекту "Национални центар за управљање дигиталним идентитетима", Рајчевић је рекао да је овај центар формално успостављен унутар самог министарства. Он је навео да је задатак тог одјељења да искључиво ради на пословима издавања квалификованих дигиталних сертификата путам смарт картица.