X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
21/06/2019 |  09:26 ⇒ 10:37 | Извор: СРНА

Од 1. јула 30 одсто јефтинији роминг у региону

Грађани држава западног Балкана од 1. јула моћи ће међусобно да телефонирају у ромингу по цијенама нижим за готово 30 одсто, што је почетак примјене регионалног споразума који је потписан у априлу, пише Политика.
Роминг (Фото:pixabay) -
Роминг (Фото:pixabay)

Према споразуму који су потписале Србија, Црна Гора, Сјеверна Македонија и БиХ, цијене ће у првој фази бити смањене за 27 одсто, док се од 1. јула 2021. године очекује потпуно укидање роминга за западни Балкан.

Споразумом су дефинисане максималне цијене позива, порука и преноса података.

Тако минут разговора неће моћи да кошта више од 22,4 динара /0,19 евра/, порука највише седам динара /0,059 евра/, док ће максимална цијена за пренос података износити 21,4 динара /1,18 евра/ по мегабајту.

Цијена роминга са Албанијом биће нижа чак 85 одсто, будући да та земља до сада није била дио споразума који су 2014. потписале Србија, Црна Гора, Сјеверна Македонија и БиХ.

Оператери мобилне телефоније за "Политику" нису могли да наведу тачне цијене, нити да кажу да ли ће бити ниже од максималних које предвиђа споразум.

Они су потврдили да је у току израда цјеновника и да ће грађани прије почетка примјене споразума бити обавијештени о томе колико ће их убудуће коштати ове услуге.