latinica  ћирилица
21/06/2019 |  10:37 | Аутор: СРНА

У Подгорици се формира Српски покрет "Његош"

Српски покрет "Његош" биће формиран сутра у Српској кући у Подгорици, најављено је у прогласу о оснивању овог покрета који је потписао српски књижевник из Никишћа Милутин Мићовић.
Српска кућа у Подгорици (Фото: In4S) -
Српска кућа у Подгорици (Фото: In4S)

- Српски покрет Његош потрудиће се да у овом времену тоталне идентитетске, културолошке и цивилизацијске конфузије у Црној Гори с остатком народа који је остао на свом темељу, пронађе модус вивенди, духовне, културне и сазнајне ревитализације, како би остали, и наново постали у свом рођеном имену - наводи се у прогласу.

У прогласу се наводи да је разлог за формирање овог покрета то што се Црној Гори, пројектом актуелне црногорске власти одузимања имовине цркви, ситематски разара природни темељ, а уграђује вјештачки.

- Природни човјек класичне Црне Горе, био Србин-Црногорац, српски Црногорац, или црногорски Србин носио је српско културно и духовно насљеђе, говорио и писао српским језиком. На бази тог етоса развијао је слободу, дух, чојство и јунаштво, и тако створио малу али поносну Црну Гору, под духовним и државотворним вођством славних и светих Петровића. Петровићи су историјски, духовно и културно осмислили Црну Гору, кодификовали њен етос, етику, језик, писмо, културну и духовну припадност - наводи Мићовић.

Он сматра да прекодификовати основне матрице класичне Црне Горе, мијењати њен етос, памћење, језик, писмо, јесте оштра деградација њеног историјског смисла, која прави од реалног човјека утвару.

Формирање Српског покрета "Његош" најављено је за 11.00 часова у Српској кући у Подгорици.