latinica  ћирилица
21/06/2019 |  12:02 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Требиње: Промовисана антологија српског пјесништва "Ми знамо судбу"

У Требињу је промовисана антологија српског пјесништва о националном страдању у 20. вијеку под називом “Ми знамо судбу”. Приређивач антологије је Ранко Поповић, а издавач Друштво наставника српског језика и књижевности. У антологији је сабрано преко 300 пјесама 150 пјесника са српских простора.
Промовисана антологија српског пјесништва "Ми знамо судбу" - Фото: РТРС
Промовисана антологија српског пјесништва "Ми знамо судбу"Фото: РТРС

Књига је састављена од шест дијелова и у њој су садржане пјесме о страдањима Срба у 20. вијеку, од балканских ратова, па до најновијих страдања на Косову и Метохији и бомбардовању Србије у Нато агресији 1999. године.

Истакнуто је да би било добро да се овакве врсте књига представе нашим ученицима кроз рецитаторске секције и друге ваннаставне активности како би младе генерације сазнале оно што је веома важно и што не би смјело да се заборави. Поезија је најбољи начин да се то преноси и сачува, сматра приређивач антологије Ранко Поповић.

- Срби у 20 вијеку много страдали, а поезија у том страдању груписана је око некух чворних тачака па је негдје има мање, негдје више, нешто је опјевано, нешто потпуно пало у заборав и ништа осим неких ријетких студија из историје више и не говори о томе - нагласио је Поповић.

Поезија у основи говори оно што је само срце идентитета српског народа, а то је етос жртве и подвига. Кроз поезију чувамо не само свијест памтитељску него и српски језик - поручено је са синоћње промоције антологије.

Наглашено је да је веома важно да културу памћења његујемо и промовишемо код младих, а антологија “Ми знамо судбу” један је од начина за то.