latinica  ћирилица
21/06/2019 |  12:12 | Аутор: ТАНЈУГ

У Србији путарине повећане за 12 одсто

Скупштински одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава усвојио је данас приједлог измјена Закона о коришћењу јавних добара којима се цијена путарине у Србији повећава за 12 одсто, као и приједлог закона којим се омогућава почетак изградње Моравског коридора.
Аутопут - Фото: РТРС
АутопутФото: РТРС

Милена Тадић из Министарства финансија казала је на Одбору за финансије да се цијена путарине повећава како би могла да се одржи даља изградња и одржавање путева.

Она је напоменила да се измјенама Закона о коришћењу јавних добара дјелимично постиже усклађивање са директивом Европске уније која прописује да путарина треба да обезбиједи реалне трошкове одржавања, развоја и изградње аутопутева.

Миодраг Поледица из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре каже да се предложеним законом о изградњи Моравског коридора обезбијеђује правни основ за реализују тог пројекта имајући у виду да је пројектно-техничко документацију "прилично спремна".

Он је додао да је експропријација земљишта од Појата до Крушевца у завршној фази и да је сада неопходно да се изабере стратешки партнер и финансијска средства како би се кренуло у изградњу.

Указује да се Моравским коридором повезује пола милиона становника и да је дугачак 110 километара.

- Овај коридор је подељен на три веће деонице, прва је од Појата до Крушевца, дужине око 26,5 км, средња деоница која је и најкомплекснија се протеже од Крушевца до Адрана, а трећа је од Адрана до прељине дужине 30,6 километара - истакао је Поледица.