latinica  ћирилица
21/06/2019 |  15:30 | Аутор: СРНА

Арлов: Захвалност народу Српске за бригу о сународницима на Космету

Директор Канцеларије Владе Србије за Космет Марко Ђурић примио је предсједника Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорада Арлова и захвалио му на бризи коју народ Српске пружа сународницима у јужној српској покрајини, те подржао пројекат изградње дневног центра "Подржи ме".
Београд - Ђурић - Арлов - Фото: СРНА
Београд - Ђурић - АрловФото: СРНА

Ђурић је оцијенио да грађани Републике Српске показују слогу и љубав без преседана према српском народу на Косову и Метохији и нагласио да је та пажња и брига стигла до сваког српског дома сународника који тамо живе.

Он је захвалио Арлову као носиоцу пројекта и његовим сарадницима, руководству Републике Српске, бројним установама, начелницима општина и грађанима Српске на акцији којом су угостили више од 1.300 ученика, наставника и старатеља дјеце са Космета.

Ђурић је навео да је то прилика да се у љетном периоду дјеца са Косова и Метохије друже са вршњацима у Републици Српској и упознају љепоте Српске.

- И на тај начин грађани Републике Српске показали су бригу и нераскидиву спону између Српске, Србије и нашег народа на Космету. Ово је јединствени пример тако велике акције солидарности и подршке - истакао је Ђурић.

Он је упозорио да се често обраћа пажња на лоше вијести у медијима, а када се деси тако велика акција као што је боравак више од 1.000 дјеце са Косова и Метохије у Републици Српској, то понекад прође без икакве пажње, те да би грађани требало да знају и за овако лијепе пројекте и сарадњу српског народа.

Арлов је захвалио Ђурићу за велику подршку у организацији сусрета дјеце вршњака из сваке српске средине са Космета који бораве у 19 локалних заједница у Републици Српској, додајући да су то дирљиви сусрети.

Он је подсјетио да је пројектом, за осам година колико траје, обухваћено око 4.500 дјеце која су у пратњи 400 просвјетних радника боравила у Српској.

Арлов је рекао да су дјецу са Космета јуче у Влади Републике Српске примили премијер Радован Вишковић и чланови Владе, те поручио да ће акција бити настављена и убудуће, уз захвалност свима који су је помогли и помажу.

- То је велика помоћ српском народу на Косову и Метохији - поручио је Арлов и оцијенио да српска дјеца на Космету нису безбједна и слободна и да је ово прилика да им то буде приуштено током боравка у Српској.

Арлов је указао на још један велики пројекат - изградњу дневног центра "Подржи ме" у Косовској Митровици, за који је рекао да ће камен темељац бити постављен 26. јуна.

- Причали смо и о помоћи за дневни центар `Подржи ме`, да Канцеларија помогне колико буде могла - рекао је Арлов.

Он је навео да имају обећање премијера Републике Српске да ће помоћи изградњу тог центра и прецизирао да је ријеч о објекту за 130 дјеце са Косова и Метохије.

Арлов је рекао да су у децембру прошле године пројекат почели од нуле, а да је већ скупљено више од четвртине потребних средстава од 280.000 евра, односно сакупљено је 70.000 евра и обезбијеђено земљиште за почетак радова.

- Вјерујем да ћемо и уз помоћ Владе Србије, Канцеларије за Космет и локалних заједница у Српској успјети у својој намјери - поручио је Арлов.