latinica  ћирилица
21/06/2019 |  18:01 ⇒ 20:02 | Аутор: СРНА

Сарадња министарстава управе Српске и Србије у евроинтеграцијама

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић и министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић потписали су данас меморандум о сарадњи два министарства којим је предвиђена размјена искустава у области реформе јавне управе, што је важно за област евроинтеграција.
Београд-Решић,Ружић-потписан меморандум о сарадњи - Фото: СРНА
Београд-Решић,Ружић-потписан меморандум о сарадњиФото: СРНА

Решићева је након потписивања рекла да свака сарадња Републике Српске са Србијом додатно прецизира односе, те да је то обавеза и част.

- Колеге из Србије имају много искустава, радимо много сличних послова, али је, ипак, Србија, када је ријеч о приступању и преговорима са ЕУ, неколико корака испред Српске - рекла је Решићева.

Она је навела да ће Српска анализирати искуства Србије у области евроинтеграција и искористити њене капацитете.

- Овај меморандум је основа наше наредне сарадње која ће бити боље дефинисана, а желимо да наше локалне самоуправе послују као у Србији - рекла је Решићева.

Она је истакла да без ове сарадње локалне заједнице у Српској неће моћи да се окрену ка претприступним фондовима ЕУ, што је веома значајно.

- Меморандум омогућава да Српска преузме искуства Србије - навела је Решићева.

Ружић је нагласио да су два министарстава и раније сарађивала у разним областима, у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама Србије и Српске.

- Ово је само формализовање плодотворних односа која су два министарства имала раније - рекао је Ружић.

Ружић је рекао и да је реформа јавне управе један од три критеријума европске будућности Србије, Српске, БиХ и читавог региона.

- То је поље на којем бележимо кораке напред-  навео је Ружић.