latinica  ћирилица
22/06/2019 |  09:54 ⇒ 10:15 | Аутор: СРНА

Ђурић: Приштина веома нервозна због успјеха Србије

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да неко у Приштини има страх од Србије, која наставља са развојем и напретком, и да зато желе да је зауставе подмећући клипове у политички процес.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

- С друге стране, на Косову и Метохији имате за више од једне четвртине ниже плате, економску бесперспективност и страх од јачања Србије. Зато желе да нас зауставе подмећући клипове у политички процес - рекао је Ђурић за РТС.

Поводом изјава појединих америчких аналитичара да би САД требало да се значајније укључе у процес преговора, Ђурић каже да Приштина полаже велике наде да, можда некако, поправи своју позицију трчећи од једне до друге западне државе и спонзора.

- Чињеница је да са овако неодговорним понашањем када су у питању таксе, они не наилазе на симпатије и подршку, барем јавну, чак ни код традиционалних савезника и пријатеља - рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, чак и традиционални савезници и пријатељи Приштине не могу баш јавно да кажу да је сјајно што су увели таксе на српску робу, зато што се зна да је то против принципа слободне трговине.

Одговарајући на питање да ли ће, ако се у разговоре о Косову и Метохији укључи Америка, Србија тражити да се укључи и Русија, Ђурић је рекао да се Србија залаже за избалансиран начин вођења разговора.

Он је рекао да се питање Косова и Метохије не може рјешавати без учешћа Србије, као ни без Русије.

Ђурић је рекао да се ништа конструктивно није могло чути на радном припремном састанаку у Берлину, на којем је требало да се разговара о стварању предуслова за одржавање самита у Паризу, и да се приштинска делегација понашала неодговорно, што је био један од разлога отказивања тог самита.

- Представници Приштине су се понашали према домаћину бахато, а срска страна се понашала одговорно према себи и својим грађанима. То говори да су се и на припремном састанку представници Приштине понашали на неодговран начин и да они не желе да дијалога буде - рекао је Ђурић.

На питање да ли то показује немоћ Европе да посредује у овом дијалогу, Ђурић је рекао да се, нажалост, показује немоћ да се омогући споровођење онога што је давно договорено.

"Сви су могли претходних дана да виде да се Србија понаша на озбиљан и одговоран начин, да поштује своју ријеч, да настоји да изнађе неку врсту рјешења - навео је Ђурић.