latinica  ћирилица
22/06/2019 |  10:45 ⇒ 11:18 | Аутор: СРНА

Матвијенко: Побједа над нацизмом - свјетска културна баштина

Русија се нада да ће ускоро бити усвојена иницијатива да се побједа над нацизмом у Другом свјетском рату прогласи свјетском баштином, рекла је предсједник Горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко.
Валентина Mатвијенко (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов) -
Валентина Mатвијенко (Фото: Sputnik/Виталий Белоусов)

- Планирамо да у УН представимо нашу иницијативу о признавању побједе над нацизмом у Другом свјетском рату као свјетске баштине. Осим тога, предлажемо да се споменици борцима против нацизма у свим државама прогласе свјетским меморијалима Другог свјетског рата. Надамо се да ће ова иницијатива ускоро бити усвојена - написала је Матвијенко на сајту Горњег дома парламента.

Она је рекла да је то од посебног значаја сада када се навршава 80 година од почетка Другог свјетског рата и 75 година од побједе у рату.

- Морамо наставити да његујемо историјску истину, да је преносимо са кољена на кољено и то у цјелости, без прикривања или уљепшавања - написала је она.

На данашњи дан 1941. године нацистичка Њемачка напала је Совјетски Савез чиме је отпочео Велики отаџбински рат који је трајао до 1945. године. Данашњи дан се у Русији обиљежава као Дан сјећања и туге.

У Великом отаџбинском рату, који је трајао 1.418 дана, убијено 27 милиона грађана Совјетског Савеза, укључујући 18 милиона цивила и 8,7 милиона војника.

У нацистичким логорима је мучено и убијено четири милиона људи. Заробљено је око 4,5 милиона војника и официра Црвене армије, а од тога 2,5 милиона умрло је или убијено у заробљеништву, подсјећа ТАСС.