latinica  ћирилица
22/06/2019 |  13:31 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Дјеца са Косова и Метохије посјетила Национални парк Козара

Стотињак дјеце са Косова и Метохије, заједно са својим домаћинима из Приједора боравили су данас у Националном парку Козара.
Дјеца са Космета у посјети НП Козара (архив) - Фото: СРНА
Дјеца са Космета у посјети НП Козара (архив)Фото: СРНА

Ријеч је о дјеци из Велике Хоче, Орховца и Косова Поља, који су гости вршњацима из Основне школе "Десанка Максимовић" из Приједора.

Предсједник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов истакао је да је овај дио програма боравка дјеце са Косова подједнако важан као и боравак у породицама да би упознали историју краја који су посјетили.

- Значај овог доласка дјеце са Косова и Метохије је велики. Дјеца су овдје доживјела слободу, осјетила топлину и поручила да им је лијепо у Републици Српској, што нам је и био циљ - рекао је Арлов новинарима.

Он је поновио да је циљ пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" повезивање српског народа.

- Сви домаћини су се протеклих неколико дана посветили овој дјеци, која се сутра враћају у своју стварност - рекао је Арлов.

Директор ОШ "Угљаре" из Косовог Поља Горан Јовић се у име школе, дјеце и родитеља захвалио домаћинима који су их, како је рекао, прихватили са задовољством и великим гостопримством.

- Они су на тренутак вратили нашој деци осмех на лица и они су заборавили недаће и проблеме са којима се свакодневно сусрећу на Косову - рекао је Јовић.

Марија Станковић /11/ из Ораховца каже да јој је у Приједору лијепо и да су је домаћини дивно угостили.

Најбољи ученици са Косова и Метохије бораве у Републици Српској, од 16. до 23. јуна, захваљујући Одбору за помоћ Србима Косова и Метохије у оквиру пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске".

Град Приједор већ пету годину заредом учествује у овом пројекту, а домаћини за педесетак малишана су били ученици Основне школе "Десанка Максимовић" док је Центар "Сунце" био домаћин за 25 дјеце са сметњама у развоју и њиховим родитељима.