latinica  ћирилица
22/06/2019 |  14:26 | Аутор: СРНА

Влада Црне Горе: Није предвиђено једнострано одузимање вјерске имовине

Влада Црне Горе тврди да није предвиђено једнострано одузимање вјерске имовине и да нема разлога за "агресивну" кампању о Приједлогу закона о слободи вјероисповијести.

Поводом оцјене Митрополије црногорско-приморске да Влада Црне Горе "спинује" и да нису тачни наводи да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење о Приједлогу закона, из црногорске Владе истичу да је "веома добра вијест" ако су у Митрополији задовољни мишљењем, па макар то било и из разлога што га сматрају негативним.

- Будући да је и Влада веома задовољна мишљењем Венецијанске комисије и да је спремна да у финални текст Приједлога закона интегрише стручне препоруке и сугестије Комисије за даље унапређење и прецизирање одређених законских одредби, ово значи да не постоји ниједан разлог за наставак агресивне кампање коју Митрополија води против овог приједлога закона - наводи се у саопштењу.

У Влади сматрају да такав став Митрополије значи да нема никаквих препрека да и та вјерска заједница учествује у констуктивном дијалогу са осталим вјерским заједницама и црногорском Владом и да, на терену правних чињеница и међународних правних стандарда, заједно обезбиједе да финални текст закона буде усаглашен са препорукама Венецијанске комисије прије него буде упућен Скупштини на разматрање и усвајање.

Из Владе Црне Горе су поновили да је Венецијанска комисија у свом мишљењу "јасно подржала" предложена законска рјешења о заштити имовине и културног насљеђа које припада свим грађанима Црне Горе, похваливши и многе друге значајне аспекте предложеног закона.

- Након те недвосмислене подршке за Приједлог закона о слободи вјероисповијести са највише европске адресе, представници Митрополије сада тврде да је мишљење Венецијанске комисије ипак "негативно" јер, како наводе, "нема никаквог једностраног одузимања цркава" - наводе из Владе Црне Горе.

У саопштењу се додаје да црногорска Влада никада није ни предлагала "једнострано одузимање цркава".

- Умјесто тога, предложеним законом се утврђује проста правна чињеница да оно што је кроз вјекове у Црној Гори стварано од јавног, односно државног новца припада држави, односно свим грађанима - наводе из Владе Црне Горе.