latinica  ћирилица
22/06/2019 |  16:42 ⇒ 17:06 | Аутор: СРНА

Јеринић: Град има предуслове за развој у свим аспектима

Град Добој својом политичком стабилношћу и добром сарадњом са институцијама Републике Српске и БиХ има све предуслове за стабилан развој у свим апспектима, рекао је градоначелник Добоја Борис Јеринић.
Борис Јеринић на пријему за бивше функционере и добитнике плакете - Фото: СРНА
Борис Јеринић на пријему за бивше функционере и добитнике плакетеФото: СРНА

На пријему за бивше функционере и добитнике плакете, организованог у оквиру обиљежавања Дана града - Видовдана, 28. јуна, Јеринић је рекао да ће Добој, захваљујући капиталним пројектима и градњом мреже аутопутева, ускоро постати и чвор друмског саобраћаја, као што је до сада жељезничког.

Јеринић је указао да у Добоју тренутно много тога раде, али да свакако могу и више.

- Наравно, у томе очекујемо и имамо велику подршку Владе Републике Српске, предсједника Републике Жељке Цвијановић, која је добитник овогодишње Повеље као највећег признања града Добоја, и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика - рекао је Јеринић.

Он је од пројеката навео реконструкцију спортске дворане, изградњу нове регионалне болнице чији радови треба ускоро да отпочну, уређење корита ријеке Босне, те изградњу новог административног центра који ће објединити градске и републичке институције.

- Добој је урбанистички један од најсређенијих градова у Републици Српској и БиХ и, свакако, сви ови људи су оставили свој печат и помогли да град такав и постане - рекао је Јеринић.

Он је истакао да је Добој препознатљив као град добрих домаћина који је отворен за све људе добре воље, што треба даље његовати, те најавио даљу урбанизацију јужног дијела града.

Јован Мишковић, предсједник Скупштине општине Добој од 1966. до 1973. године, каже да је у то време Добој био трговински, школски и здравствени центар захваљујући његовој великој економској експанзији, којој су погодовале опште околности.

Он је подсјетио да су након изградње робне куће у овај град долазили потрошачи из десетак општина, као и Тузле, Зенице и Бањалуке, а буџетски приход од пореза на промет је био толики да су примања радника била ослобођена од плаћања доприноса.

Крешимир Зубак, некадашњи предсједник Вишег суда у Добоју и носилац многих друштвених функција, каже да примјећује одређене промјене у Добоју током својих повремених посјета граду.

Он је подсјетио да је Добој некада био препознатљив по спорту, указујући да су фудбалери "Слоге" играли у тадашњој Другој лиги, рукометаши "Слоге" у Савезној лиги, док су и кајакаши освајали запажене резултате.