latinica  ћирилица
22/06/2019 |  18:48 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Локализована ватрена стихија у постројењу "Загребпетрола"

Пожар, који је данас избио у постројењу "Загребпетрола" у Грубишином Пољу код Вировитице, локализован је и, према првим информацијама, нема повријеђених, јавили су хрватски медији.

Командант ватрогасне јединице Бјеловарско-билогорске жупаније Жељко Месец рекао је да је пожар под надзором, да је кренула санација и да људи немају разлога за забринутост.

- То је надземно складиште, у бачвама и посудама су запаљиве текућине, али нема никакве опасности, колико смо примијетили. Црни дим је био од гума - рекао је Месец.

Градоначелник Грубишног Поља Златко Мађерух рекао је да је пожариште под контролом и да нема нових угрожавања у смислу експлозије, јер се ради о нафтним дериватима.

- Мислим да је то све спашено, једино је загађено димом. Срећом, дувао је источни вјетар, па није ишло према урбаној средини него према шуми - каже Мађерух.

Полиција је у 13.47 чаова запримила дојаву о пожару у објекту предузећа "Загребпетрол", које се бави чишћењем резервоара, скупљањем опасног отпада и превозом нафтних деривата.

Директор "Загребпетрола" Давор Прохаска рекао је раније да је увјерен да је пожар подметнут, јер се у халу није могло ући.

- Вјерујем да је пироман ушао у складиште са задње стране, гдје је шума. Имам видеонадзор и службу обезбјеђења 24 сата. Припадник обезбјеђења сваких 20 минута до пола сата обилази постројење. Од 2002. године кад је изграђено, па до данас нисмо имали никаквих проблема - рекао је Прохаска.

Он је нагласио да је изгорјело 10 складишта с моторним уљем, чијом прерадом се баве, као и много пластике.

Тачан узрок ватрене стихије биће откривен по завршетку полицијског увиђаја.