latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:07 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Билећом продефиловало 600 некадашњих питомаца Школе резервних официра

Билећа је данас накратко била бивша Југославија у малом, због десетог јубиларног окупљања питомаца некадашње чувене Школе резервних официра пјешадије.

Под именом Билећанци, њих 600 продефиловало је херцеговачких каменом, уз чувену корачницу "Билећанка". А након дефилеа сви су отишли на Седми сајам домаћих производа и ставралаштва.

Баш као некад у строју, строге и чувене војне школе, бивши класићи евоцирали су успомене на војничке дане. Најстарији међу њима је осамдесетпетогодишњи Слободан Белошеваc из Аранђеловца.

- Послије 62 године поново на овој писти - присјетио се Белошевац и подсјетио да је некада била гвоздена дисциплина.

Била је то не само војна него, и школа живота, кажу Билећанци и зато јој се радо враћају. Међу 107 класа, обуку су прошле и три класе питомкиња.

- Школа је од дјечака правила људе и припремала нас за живот - рекао је Шемсудин Хабибовић из БиХ, док је Анкица Ткалчић из Хрватске истакла да никога нису штедили.

Једном Билећанац увијек Билећанац, показало се и овог десетог јубиларног окупљања. Дошли су из свихг бивших република у своју Билећу.

А Петер Летоња из Словеније дошао је у чизмама, које је задужио у Билећи прије скоро 40 година.

Билећанци су данас били почасни гости седмог Сајма домаћих производа и стваралаштва. Међу излагачима- од великих компанија до малих породичних бизниса, из БиХ и региона.

Овакви сајмови су прилика да се подржи домаћа привреда, али и подстакне брендирање препознатљивих и аутохтоних производа Билеће и Српске.

Сајам и штандови излагача за посјетиоце су отворени још сутра.