latinica  ћирилица
22/06/2019 |  19:09 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Три републичка првака из Фоче - Растко, Настасија и Нађа најбољи математичари и хемичари (ФОТО)

У Фочи су најбољи математичари, хемичари, а добро говоре и француски језик. Међу прве искорачили су на републичким такмичењима и сво троје најбољих ђаци су Основне школе "Свети Сава".

Растко Станковић ускоро ће навршити 14 година. Одликаш и математици посебно привржен што не чуди, из његове породице у школама су остваривали најбоље резултате.

Комбинаторика, геометрија и остале области, редовним вјежбањем – сат до два, у школи и код куће, рјешење је за одличну менталну кондицију.

- Наставник може да помогне али он не може све да уради јер ми морамо да имамо вољу сами да радимо. Највише радим са својим братом али и наставница помаже кад год може - каже Расто Станковић, републички првак из математике, ученик осмог разреда ОШ "Свети Сава" Фоча.

И одликашица Настасија Давидовић има се чиме похвалити – најбоља је из хемије.

Формуле, једињења, огледи, хемијске реакције и увијек понеко изненађење - хемију су учинили омиљеним предметом.

Фото: РТРС

- Занимљиве су ми те формуле и начин на који се никада задатак не мора ријешити на исти начин, него увијек на потпуно другачији - појашњава Давидовићева.

Из основне школе, Нађа Кунарац, стиже у средњу медицинску школу, као републичка првакиња из француског језика.

Прошле године била је међу троје најбољих. Иако много правила, омиљени језик свакодневно учи.

- Прије свега моја наставница француског језика Вања Павловић ми даје инструкције, а вјежбам и кући уз гледање филмова и серија - истиче Кунарац.

Фото: РТРС

У овој школи - иако дотрајали, врата и прозори, намјештај и остало чему је истекла гаранција прије најмање двије деценије - медаље не престају да сјаје.

Тако су и прије три, односно пет година били републички прваци из математике.