latinica  ћирилица
22/06/2019 |  20:35 ⇒ 20:53 | Аутор: СРНА

И.Н.Сарајево: Свечано отворени "Принципови дани"

У Источном Новом Сарајеву вечерас је свечано отворена манифестација "Принципови дани", која је посвећена очувању сјећања на Гаврила Принципа и на покрет "Млада Босна".
Принципови дани, И. Н. Сарајево - Фото: СРНА
Принципови дани, И. Н. СарајевоФото: СРНА

У оквиру ове манифестације биће одржан богати културни, умјетнички и забавни програм, а вечерас су представљена дјела ликовне колоније "Арт симпозијум Јахорина" и отворена ликовна колонија "Бели вук 2019".

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је Срни да се ова манифестација организује по трећи пут и да је посвећена очувању сјећања на Гаврила Принципа, покрет "Млада Босна" и слободарски дух који је владао тада у српском народу и тежио ослобођењу од аустроугарске власти свих народа, а не само Срба.

- Ми сматрамо да смо пуноправни насљедници свега онога што је та организација и сам Гаврило Принцип у себи носио - истакао је Ћосић и додао да је прије пет година у општини Источно Ново Сарајево откривен споменик Гаврилу Принципу у истоименом парку.

Ћосић каже да општина, на неки начин, има обавезу да дане културе претвори у дане сјећања и у дане националних осјећања, без намјере да икога увриједи.

- Стварамо тај модел идентификације са оним што јесмо ми, што јесте наша историја и за шта су се наши преци борили, а то је свакако она култура и традиција и оно слободарство које је заступао Гаврило Принцип и `Млада Босна` - нагласио је он.

Ћосић је рекао да ове године први пут организују Ликовну колонију "Бели вук" на локалитету Тврдимића, гдје је изграђен туристички комплекс и споменик "Белом Вуку", команданту јединице "Бијели вукови" Срђану Кнежевићу.

Он је истакао да ће Ликовна колонија окупити петнаестак умјетника из града Источно Сарајево, али и Републике Српске и Србије, који ће почети стварати фундус ове галерије.

Током "Принципових дана" биће одржана и промоција књиге "Сами на свијету" аутора Жељка Пржуља, која је изазвала велико интересовање јер је аутобиографски роман о дешавањима у Сарајеву.

Ћосић наглашава да је из године у годину програм све богатији и садржајнији и да су "Принципови дани" постали један од значајнијих културних догађаја у граду, који окупља све генерације становника.

У Културном центру Источно Ново Сарајево у понедјељак, 24. јуна, биће одржана пројекција филма "Споменко на вјечној стражи" и промоција књиге "Споменко и Озрен" аутора Милета Савића.

У уторак, 25. јуна, посјетиоци ће моћи да виде изложбу ручних радова ученика Основне школе "Свети Сава" из Источног Новог Сарајева, а представиће се и Удружење за очување народног стваралаштва "Митров данак" уз изворну пјесму и струне гусала.

Истог дана биће одржано и књижевно вече које организује Књижевни клуб "Милош Видаковић" и Центар за културно-просвјетну дјелатност "Просвјета" Рудо.

У Парку "Гаврило Принцип" у сриједу, 26. јуна, биће одржана "Конференција беба 2019", а у Културном центру промоција етномузиколошког филма "Свадба", на којој ће бити представљени свадбени обичаји са Романије.

У четвртак, 27. јуна, у Парку "Гаврило Принцип" у 19.00 часова биће представљена Школа иконописа Православног центра за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски", а истог дана биће одиграна монодрама "Мудри јуначни војвода Јанко Катић".

Цвијеће на споменик Принципу биће положено у петак, 28. јуна.

У Градској умјетничкој галерији истог дана ће бити одржана и Видовданска академија, те представљени радови ликовне колоније "Бели вук 2019", након чега ће бити отворена изложба скулптура, слика и цртежа аутора Јелене Божовић Ђорђевић и Славка Тушевљака.

Завршног дана манифестације, у недјељу, 30. јуна, у Парку "Гаврило Принцип" биће одржан Дан спорта. /