latinica  ћирилица
23/06/2019 |  08:40 ⇒ 09:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Чепурин: Нема трговине косовским проблемом

Посљедњих година у Србији је формиран прагматичан и професионалан тим какав раније није постојао, а кључни фактор била је посвећеност предсједника Србије Александра Вучића одбрани виталних интереса државе, "укључујући оне везане за марионетску творевину Косово", каже амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

Чепурин у интервјуу за Политику при крају седмогодишњег мандата поручује и да је Русија спремна да помогне Србији у оној мјери у којој она то затражи. Истовремено, одбацује спекулације да би Москва могла да "тргује" са Западом по питању Косова.

- Ако се гледа објектвно, Вучић је истакнути савремени политичар, уравнотежен, трезвен, који у сложеним условима обезбјеђује прогресван социјално-економски развој земље и јачање њене безбједности - рекао је Чепурин.

Како је додао, Србија иде напријед с достојанством и чврстином.

- Посљедњих година Београд и цијела Србија се драстично мијењају. Расте привреда. Напредак је очигледан, али наравно постоји жеља за још већим напретком. Лични допринос Александра Вучића јачању руско-српске сарадње је неоспоран - истиче он.

Напомиње и да се Београд држи курса усмјереног ка развоју стратешких односа с Русијом, разумијевајући да је то – у интересу Србије.

Упитан о наводима да Руси могу да "тргују" по питању Косова са Западом, Чепурин одговара: - Никакве трговине косовским проблемом када је ријеч о Русији није било и не може бити.

Он каже да се не смије десити рецидив оружаног конфликта на Балкану и да Резолуција 1244 СБ УН остаје једини основ за политичко рјешење косовског проблема.

- Политику овдје одређује Београд. А Русија ће увијек подржати ваше легитимне затјеве и ваш избор. А што се тиче 'трговине' нечијим интересима, тај термин потиче из речника наших опонената. Наша историја, као и историја Србије исписана је знојем и крвљу. Наше пријатељство је искрено и проверено временом - рекао је Чепурн.

Војне и војнотехничке везе 

Он подсјећа на војне и војнотехничке везе Русије и Србије које, каже, јачају одбрамбену способност Србије.

- Што буде снажнији тај потенцијал, то ће опрезније да се понашају они који би можда жељели да нашкоде Србији. Спремни смо да помажемо у оној мјери у коликој је за то заинтересовано српско руководство. А руско друштво и руски народ воле Србију, вјековима саосећају с њом и у невољи и радости. То је веома снажан политички инструмент који непријатељи Србије не би требало да потцијене - навео је Чепурин.

Говорећи о дометима руске политике у региону, Чепурин каже да Русија задржава и да ће задржати снажне позиције на Балкану, али да њено присуство није усмјерено ни против кога, већ да има циљ да се извуче заједничка корист од сарадње.

Као главна достигнућа током свог мандата, Чепурин истиче давање руско-српским односима каракетер стратешког партнерства усмјереног ка будућности, уз очување позитивног историјског насљеђа.

- Важно је достигнуће подизање политичкг дијалога шефова држава на без преседана висок ниво. Редовни повејрљиви контакти предсједника Владимира Путина и Александра Вучића инспиришу и усмјеравају нашу сарадњу и њен су снажан мотор. Много се побољшао квалитет економске сарадње, посебно имајући у виду структуру међусобне трговине и инвестиција - рекао је он.

Каже да је примјетан напредак у реализацији, уз помоћ Русије, највећих енергетских и инфраструктурних пројеката у Србији, али да у економској сарадњи за сада остају огромне неискоришћене могућности.

- Очекујемо 25. октобра у Сочију потписивање споразума о зони слободне трговине између Србије и Евроазјске уније - закључио је Чепурин.