latinica  ћирилица
23/06/2019 |  08:47 | Аутор: СРНА

Нови Сад: Завршен "Тамбурица фест"

На новосадској Петроварадинској тврђави завршен је "Тамбурица фест", највећи фестивал тамбурашке музике на свијету.
Тамбурица фест, Петроварадин - Фото: Novosti.rs
Тамбурица фест, ПетроварадинФото: Novosti.rs

Посљедње фестивалско вече је синоћ било у знаку такмичења за најљепшу нову тамбурашку пјесму, као и такмичење за најбољи велики тамбурашки оркестар.

Прву награду стручног интернационалног жирија освојио је Суботички тамбурашки оркестар, другопласирани је оркестар музичке школе "Алберта Штриге" из Хрватске.

Трећепласирани је био Тамбурашки оркестар Радничког културно-умјетничког друштва /РКУД/ "Пелагић - Марко Поповић" из Бањалуке.

За најљепшу нову тамбурашку пјесму проглашена је "Чарда" Ане Веселиновић, коју је отпјевао Славко Бањац. Бањац је освојио и прву награду за изванредну интерпретацију те пјесме.

Другу награду за интерпретацију освојио је Душан Свилар пјесмом "Сву ноћ под чергом" аутора Јована Адамова.

Ђорђе Чавић окитио се трећом наградом за пјесму "Ружа панонска", као и Ренато Хенц за интерпретацију пјесме "Жалим душе".

Награду за најбољи текст освојио је Петар Медвед за пјесму "Време је за нас".

Директор "Тамбурица феста" Јован Пејчић уручио је на завршној вечери плакету почасном конзулу амбасаде Италије Кармину Таралу, пошто ће идуће године земља пријатељ фестивала бити Италија.

Посљедње фестивалске вечери концерт на Петроварадинској тврђави одржала је Лепа Брена, чији је наступ почео уз пратњу Великог тамбурашког оркестра Радио-телевизије Војводине.