latinica  ћирилица
23/06/2019 |  10:02 ⇒ 11:49 | Аутор: СРНА

Вишковић: Многи послодавци се спремају за повећање плата од 1. јула

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се од 1. јула, када ступа на снагу Закон о подстицајима у привреди, велики број послодаваца спрема за повећање плата радницима.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Он је истакао да ће послодовци у реалном сектору који радницима од 1. јула повећају плате, добити поврат од 30 или 70 одсто новца на доприносе уплаћене за то повећање.

- Направљена је подјела на двије групе. У првој су послодавци код којих радник има плату од 450 до 550 КМ и за сваки раст плате вратиће им се 30 одсто, а код послодаваца код којих је радник имао плату 1.000 КМ и од јула добије повећање плате од 100 КМ, вратиће му се 70 одсто од доприноса улаћених за то повећање - рекао је Вишковић за београдску Политику.

Он је истакао да Влада Српске кроз растерећење пореза и доприноса послодавцима покушава да повећа плате у реалном сектору како би, колико је то могуће, задржали људе у Српској.

- Послодавац овим мјерама сам себи може да смањи збирну стопу пореза и дориноса, па на примјер, ако повећа плату радницима дупло, његови порези и доприноси биће 30 одсто, умјесто садашњих 60 одсто - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је ово привремена мјера и да је циљ, када се обезбиједи већи прилив средстава у буџет, да се смање збирне стопе, које би 2021. могле износити 50 одсто.

- У Републици Српској тренутнио ради 267.000 људи, што је највећи број откако се води ова евиденција. Иако је стопа незапослености у Српској спала са 28 на 18 одсто, нетачно је да је број на бироу за запошљавање мањи само усљед одлазака - рекао је Вишковић.

Он каже да ће кроз Закон о подстицајима, сви привредници из Србије који желе да инвестирају у Српској имати подстицаје као што сада имају привредници из Њемачке који долазе у Србију.

- Намјера је да у Српској буде отворено што више производних погона и у том смислу много рачунамо на Србију. Направили смо законски оквир како бисмо привредне корпорације стимулисали на улагање у Републику Српску - рекао је Вишковић.

Говорећи о инвестицијама које очекује у Српској, Вишковић је рекао да је у Аустрији договорено да се неки погони из Румуније преселе у Републику Срспку.

- У околини Бијељине погони ауто-индустрије се досељавају из Пољске. Из Хрватске погон конфекције се сели у Бијељину. Имамо најаву значајне производње у Српцу. Предстоје и разгови у Штутгарту - рекао је он.

Премијер Српске најављује и активности усмјерене ка враћању једног дијела представништава српских брендова из Федерације БиХ у Српску, али без мијешања политике у привреду или намјере да се утиче да неко ради на своју пословну штету.

- Ако нека компанија из Србије на територију Републике Српске пласира 80 одсто производње, а 20 одсто у ФБиХ, а притом све порезе плаћа у другом ентитету јер су тамо регистровани. Желимо да отворимо ту тему - рекао је Вишковић и додао да неке компаније из Србије већ враћају сједиште у Републику Српску.

Вишковић је рекао да Српска у наредних 10 година намјерава да изгради нове енергетске објекте од близу хиљаду мегавата и да постане значај извозник струје.