latinica  ћирилица
23/06/2019 |  10:49 | Аутор: СРНА

Никифоров: Важно што тјешње повезивање Србије и Српске

Директор Института за изучавање Балкана Руске академије наука Константин Никифоров рекао је да је за Србију и Србе важно што тјешње повезивање са Републиком Српском, али да Београд, осим тога, мора да подржава везе са Црном Гором, у којој живи знатан број оних који се осјећају Србима.
Константин Никифоров (фото: www.pecat.co.rs) -
Константин Никифоров (фото: www.pecat.co.rs)

Говорећи о перспективи сарадње БиХ са Русијом, Никифоров је рекао да су формално односи са Сарајевом коректни, али да су у суштини далеко бољи са Републиком Српском.

- Својевремео сам као директор Института боравио у Сарајеву и нудио сарадњу, али отворено ми је речено да нису заинтерсовани јер, наводно, имамо просрпску позицију - рекао је Никифоров за Вечерње новости.

Он је истакао да Запад причама о Русима као "реметилачком фактору" на Балкану покушава да прикрије своју присутност и притиске на руководства земаља на простору бивше Југославије.

- Мислим да је Русија доста пасивна и премало присутна на Балкану. Она нема велике инвестиције, осим НИС-а. Са тако скромном економском сарадњом, неозбиљно је говорити о неком значајнијем њеном утицају - рекао је Никифоров.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Никифоро истиче да би Америка и Западна Европа могли да натјерају руководство у Приштини да буде разумно у својим амбицијама.

- Они који су Албанцима дали државу, могу и да их `васпитавају`, односно да их доведу на пут компромиса - рекао је Никифоров.

Он каже да је Западу тешко да призна да је створио држави на чијем су челу људи са криминалним досијеима, те да уцјенама Хашима Тачија и Едија Раме Косово и Албанија не могу да уђу у ЕУ.

Говорећи о "нападу" власти у Подгорици на Српску православну цркву, Никифоров каже да се предсједник Црне Горе Мило Ђукановић прерачунао у сукобу са СПЦ и да распоп Мираш Дедеић има премало присталица да би могао да буде поглавар црногорске цркве.

- У Истанбулу /Цариграду/ су схватили да су се већ обрукали у Украјини када су подржали расколнике у Кијеву и да им не треба нова срамота у Црној Гори. Вјерујем да је из лакрдије и патријарх Вартоломеј извукао поуку и да му нова бламажа пред цијелим православним свијетом не треба -  рекао је Никифоров.

Он сматра да ће од сукоба Србије и Црне Горе штету имати обје стране.