latinica  ћирилица
23/06/2019 |  11:22 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Алекси Перушиновићу за склапање Рубикове коцке потребно тек неколико секунди (ФОТО)

Рубикова коцка једна је од најпродаванијих и уједно најинтригантнија играчка на свијету. Само шест одсто људи на планети је може сложити, а многима је потребно и неколико сати.

Не и тринаестогодишњем Алекси Перушиновићу из Шековића којем је за склапање Рубикове коцке потребно тек неколико секунди.

На Отвореном првенству у слагању Рубикове коцке које је одржано у највећем граду Српске , Алекса је освојио двије златне медаље и оборио три национална рекорда у дисциплинама "скјуб" и "пирамида" и потврдио да је ријеч о великом таленту.

- Просјечно вријеме за скјуб је шест секунди и шест стотинки, а најбоље вријеме је четири секунде и двадесет осам стотинки, за пирамиду пет секунди и четрдесет просјек - рекао је Алекса.

Фото: РТРС

Његово интересовање за Рубикову коцку почело је прије пет година и од тада је ова играчка саставни дио његовог одрастања и најомиљенија споредна ствар.

- Први пут сам се заинтересовао да слажем Рубикову коцку када сам био на мору са родитељима прије пет година. Ту је била једна игра у којој су пецале патке и за одређени број бодова се добије нека играчка и ја сам добио Рубикову коцку - присјетио се Алекса.

Осим времена, стрпљења и надасве воље, за слагање Рубикове коцке, прије свега потребно је проучити алгоритме за слагање, истиче Алекса.

Фото: РТРС

- Треба да се научи што више алгоритама, да се извјежба крстић да се слаже на доњој страни. То веома помаже приликом слагања, да се научи мало напреднија метода си фопи и да се убацују послије ивице одједном и на крају се сложи задњи слој - каже Алекса.

Велика жеља младог талента и одличног ученика је да надмаши сопствене резултате и на најбољи начин на међународном нивоу представља родни крај и Републику Српску.