latinica  ћирилица
23/06/2019 |  12:20 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

"Коридор живота" највећа успјешна борбена операција ВРС

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је у акцији "Коридор живота" српска страна у једном трентуку ангажовала више од 54.000 војника и да је то била највећа успјешна борбена операција Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.

Милуновић је данас на Дугој Њиви код Модриче, на обиљежавању 27 година од пробијања "Коридора живота" у Посавини, напоменуо да је ова акција тако названа, јер је требало одблокирати око милион људи који су били у окружењу и изгубили везу са матицом Србијом.

- Пријетила нам је хуманитарна катастрофа - рекао је Милуновић новинарима.

Према његовим ријечима, снаге ВРС и САО Крајине добиле су битку против хрватско-муслиманских снага, јер су се бориле за своје најближе, огњишта, част и слободу.

- Непријатељ је био осуђен на неуспјех. Хтјели су да нам узму слободу и територије, а и животе - рекао је Милуновић, који је био рањен у пробоју Коридора.

Милуновић је рекао да су у акцији деблокаде учествовали ВРС и снаге САО Крајине.

- Непријатељ је имао од 20.000 до 25.000 војника, од чега је погинуло њих 1.261, док су имали 6.250 рањених. ВРС и снаге САО Крајине су имали 413 погинулих и 1.505 рањених - рекао је Милуновић.