latinica  ћирилица
23/06/2019 |  14:29 ⇒ 20:07 | Аутор: infosrpska.ba

"Чим пређу Градишку, сви закони престају да важе, па и законско легитимисање"

У Шведској показује документа док купује цигарете на трафици, а у Бањалуци то арогантно одбије службеном лицу јер, како каже, не признаје како полицију тако ни саму Републику Српску, написао је на свом фејсбук профилу Деан Савичић поводом недавног дешавања у Бањалуци када је Бруно Батинић одбио да припадницима полиције Српске покаже лична документа.
Полиција легитимише грађанина  (Фото:PriScr) -
Полиција легитимише грађанина (Фото:PriScr)

- Затим на питање полицајца 'хоћете ли ми дати ваше име и презиме', исти агресивно одговори 'НЕЋУ', одгурујући руком полицајца. Да се овај господин на путу од Шведске до Бањалуке овако понео рецимо према данској полицији, био би бачен са трајекта у Ересунд", навео је Савичић у тексту, који је објавио портал ИнфоСрпска.

Он је нагласио да му у Њемачкој никад не би ни пало на памет да то уради, као ни у Аустрији и Словенији, јер би завршио у затвору.

- Да је одлучио да протестује у свом Загребу против прославе усташких рођендана и одбио полицији да покаже идентификациони документ, поред батина добио би и дебелу новчану казну. У Италији би му Карабињери избројали ребра пушчаном цијеви и био би везан у року пет секунди. Да је, не дај Боже, залутао у Француску, полицајац би у једној руци држао документа а у другој дрвену палицу, тзв. 'педесетку', на најмањи покрет исту би уперио у лице и продрао се 'на дистанцу' - истакао је Савичић у тексту објављеном на свом фејсбук профилу.

Али, констатује он, како превагне гранични прелаз Градишка, као да сви закони света престају да важе. И нажалост није једини..., додаје Савичић.

- Бруно Батинић, родом из Мркоњић Града, католик. Нисам успеи пуно да сазнам о њему јер људи у Мркоњићу кажу да није вриједан помена. Старије генерације памте да је прије рата радио у Мркоњић Граду, додуше, већину времена је провео на боловању. Средином '80. година имао је тешку саобраћајну несрећу. Иако је био под дејством алкохола, преко својих веза успио је да наплати дебело осигурање - пише Савичић.

По избијању ратног вихора, наводи се у тексту, отишао је у Шведску да ради на грађевини, али ни тамо се Бруно није пуно ознојио јер је убрзо отишао у инвалидску пензију.

- Како је сам волио да каже: 'Имао сам ту срећу да у Шведској са двије вреће цемента на леђима упаднем у отворен шахт'. Поред шведске инвалидске пензије коју је извукао скакањем у отворен шахт и разних малверзација са осигуравајућим друштвима, Бруно је и те како имао новца за туристичка путовања широм Европ - пише у тексту објављеном на фејсбук профилу.

Поставља се питање, каже Савичић, да ли је у Бањалуку дошао у шетњу, како каже, и да ли је случајно замијенио катедралу на Петрићевцу са храмом Христа Спаситеља.

- Биће да му је прорадила крв па је одлучио да се врати у православље и прошета портом храма, или ће бити да му презиме призива такво понашање. Успут ће сасвим случајно провоцирати полицију са чистом и врло очигледном намјером. Сасвим случајно ту ће се наћи шест камера које ће цијели инцидент снимити, али ето нити једна случајно неће снимити сам инцидент од почетка већ од оног тренутка кад креће хапшење - наглашава Савичић.

Ухапшени ће, додаје он, касније завршити у болници гдје ће му "као Шојићу ставити Шанцов оковратник, који у Бањалуци полако постаје прави модни детаљ".

- Антисрпска медијска машинерија искористиће овај догађај као ниједан до сада. Још сви домаћи медији нису ни пренијели овај случај а медији у Шведској су чак извјештавали како је њихов држављанин нападнут у Бањалуци. Док је Бруно путовао у ову скандинавску земљу и размишљао како да исплати још један бјанко чек, сви медији су већ пренели скраћени снимак хапшења, а Република Српска проглашена је као тоталитарна земља - истиче Савичић.

Он наводи да ће Транспаренси интернешенел, у међувремену, поднијети кривичне пријаве против полицијских службеника са слике због "прекомерне употребе силе, те ће најавити тужбе и против самог МУП-а".

- Јозеф Гебелс, Хитлеров министар пропаганде у нацистичкој Њемачкој био би данас љубоморан на овакав сценарио. Све више грађана Бањалуке, чак и шире, свјесно је да догађаји који се редају у посљедње вријеме излазе из оквира потраге за неком истином и прелазе у неку нову форму борбе са обрисима анархизма - оцјењује аутор текст.

Он наводи да су "поједини 'истакнути чланови', како сами себе називају, групе 'Правда за Давида' посљедњих мјесеци остали без велике подршке грађана, али и медијске пажње која им је и те како пријала, сада по сваку цијену желе да се врате на велико платно лажном емпатијом не бирајући средства".

- Нажалост, својим понашањем они руше кредиблилитет свих оних грађана који су од почетка са најбољом намјером у поменутој групи. И што је најгоре, оваквим модалитетом они доводе у опасност све оне грађане или њихову дјецу која ће некад у будућности изаћи јавно да искажу протест против неефикасности било чега - оцијенио је Савичић.

Није Батинић једини, каже он, многи актери су довођени да својим провокцијама натјерају полицију да дјелује.

- Медији који унапријед чекају на лицу мјеста имају задатак да издвојеним снимцима и сликама које су за спољну употребу дискредитују прије свега полицију. Догађајима које тако драматично приказују домаћој и страној јавности, види се да је лоша намјера против наших институција очигледна. Поједининци који су већ копирали Шојића са оковратником, ових дана из удобних посланичких фотеља позивају народ на протесте, говорећи како ово није демократска земља - наглашава Савичић.

Можда би полиција, сматра он, требала да се угледа на рецимо "демократску Француску, па да протестанте прво истушира воденим топовима, окади сузавцем, избије које око гуменим мецима и на крају изброји ребра пендрецима", можда би, по његовом, тек тад били демократски.

- И на крају желим да додам нешто врло важно. Баба која са леђа вуче полицајца за опасач, у 95 одсто демократских земаља на које су се појединци ових дана позивали, исте секунде остала би без руке а у неким земљама света и без главе јер би одмах добила метак међу рогове. Мислити својом главом није нимало лако, осим ако томе нисмо на вријеме научени... - закључио је Савичић у тексту објављеном на свом Фејсбук профилу, преноси портал ИнфоСрпска.