latinica  ћирилица
23/06/2019 |  15:05 ⇒ 16:22 | Аутор: СРНА

Колинда угостила предсједника Павелићеве странке!

Предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић угостила је у свом кабинету Андреја Шебаља, предсједника Хрватског ослободилачког покрета /ХОП/, странке коју је 1956. године у Аргентини основао усташки поглавник Анте Павелић.
Колинда угостила предсједника Павелићеве странке! (Фото: Кабинет предсједнице Хрватске) -
Колинда угостила предсједника Павелићеве странке! (Фото: Кабинет предсједнице Хрватске)

Шебаљ је 14. јуна био члан трочлане делегације проусташке иницијативе Хрватски обредни здруг /ХОЗ/ Јазовка, која је боравила код Китаровићеве, али чија имена нису наведена у саопштењу кабинета предсједника Хрватске о том састанку, пише Нови лист.

Он је рекао да је на Пантовчаку био искључиво у улози потпредсједника ХОЗ-а, те да сумња да Китаровићева зна да је он предсједник ХОП-а.

Шебаљ сваке године организује служење мисе за усташког поглавника Павелића, као и, како сам каже, уређење гроба Павелићевих на Мирогоју.

Павелићеву странку у Хрватску је 1991. године пренио његов зет Срећко Пшеничник.

Пшеничник је представио Шебаља 1997. године као највећу наду неоусташког покрета у Хрватској, дајући му велике заслуге за долазак ХОП-а из Канаде, гдје га је, по сопственом признању, осамдесетих требало да преузме Ружа Томашић.

Као члан ХОП-а и представник у извршном одбору часописа "Независна Држава Хрватска", Шебаљ је у другој половини 1990. био на њиховој изборној листи за Хрватски сабор. Прије неколико година учествовао је у организацији рођендана НДХ у Загребу