latinica  ћирилица
23/06/2019 |  15:18 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У Лијевче пољу ратари почели жетву јечма

У Лијевче пољу ратари су почели жетву јечма. Приноси су у просјеку око 4,5 тоне по хектару. На парцелама гдје је примјењена комплетна агротехника су и до седам тона. Ратари који су подстицајна средства искористили за набавку система за наводњавање и савремену механизацију послије жетве започели су сјетву кукуруза.

Киша који ових дана пада ратаре омета током жетве.

На парцелама гдје није примјењена комплетна агротехника приноси су просјечни. Слична ситуација би могла бити и за вријеме жетве пшенице.

- Жетва ће се ове године тешко одвијати због пуно падавина, јер је киша најгора за пшеницу и преостала жита - каже Славко Васиљевић, пољопривредник из градишког села Рогољи.

На парцелама гдје су на вријеме примјењени сви заштитни третмани приноси су знатно виши.

- Прва искуства су фантастична, принос је седам тона можда и већи, знаћемо то вечерас кад пожањемо цијелу њиву - наводи Дарко Секимић, земљорадник из лакташког села Косјерово.

У Косјерову већ неколико година послије жетве јечма креће се у сјетву кукуруза чиме у сезони остварују двије жетве на истој парцели.

- Сијемо групу 200 кукуруза. Земљиште је влажно и биће га мало теже припремити али сјеме улази у влагу и већ сам једну њиву посијао гдје је била дјетелина, кукуруз је никако за четири дана - додаје Секимић.

Ратари у Градишци, Српцу и Лакташима јечмом су засијали око 2.020 хектара.

Са двије жетве у сезони производња постаје рентабилнија а ратари конкурентнији на тржишту.