X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
23/06/2019 |  15:54 ⇒ 20:12 | Извор: РТРС

Повећана фреквенција возила на путевима и граничним прелазима

Сезона годишњих одмора и путовања је почела, а са њима и повећана фреквенција возила на путевима и граничним прелазима. У љетним мјeсецима најоптерећенији су гранични прелази према црногорској и хрватској обали. Прелаз Иваница код Требиња неславни је рекордер по најдужим чекањима. Ове сезоне очекују се нешто краћа задржавања због почетка рада прелаза Горњи Бргат, са хрватске стране, са више трака.

Почетак сезоне на граничном прелазу Иваница донио је и веће гужве посебно у данима викенда, кад су задржавања вишечасовна.

Они који свакдневно путују на посао из Требиња у Дубровник, кажу да чекања има и радним данима.

Сви који свакондевно користе прелаз Иваница због посла или одмора надају се да ће сечекања, која посебно у данима викедна знају бити вишечасовна, скратити због почетка рада прелаза са хрватске старне са више трака.

На прелазу Горњи Бргат пуштање у рад четири траке очекује се наредне седмице, док се према најавама из МУП-а Хрватске, комплетна успостава рада на прелазу очекује тек на јесен.

Из Граничне полиције БиХ савјетују путнике да, осим Иванице, користе алтернативне прелазе, посебно ако путују даље од Дубровника.

- Да користе гранични прелаз у нашој зони одговорности, а то је Гранични пралаз Орахов до, који је од почетка овог мјесеца Међународни гранични прелаз - рекао је инспектор за граничну контролу јединица Требиње Новица Ружић.

У шпицу сезоне биљеже се дужа задржавања и на ГП Зупци, према црногорској обали. На почетку сезоне чека се до 15 минута.

Измјена у режиму преласка државне границе према Црној Гори и Хрватској за држављане БиХ није било.

Савјетују се путници да путовање планирају у дијелу дана када су мање врућине и да се за тренутно стање на прелазима информишу и преко мобилних апликација.