latinica  ћирилица
23/06/2019 |  16:11 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Испраћена дјеца на Космет (ФОТО)

У Вишеграду је организован централни испраћај више од 1.000 дјеце и наставника са Косова и Метохије, који су боравили у седмодневној посјети Републици Српској. Ријеч је о пројекту "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" који већ годинама проводи Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији, уз подршку Владе Српске.

Сузе у очима малишана и наставника са Косова и Метохије али и њихових домаћина из Српске.

Било је тешко опростити се након седам дана дружења, склапања нових пријатељстава. Кажу незаборавно искуство које ће памтити цијели живот.

- Протеклих седам дана био сам у Брчком, тамо сам се провео лијепо. Сваки дан ново упознавање, много поклона сам добио и другари су били сјајни према мени - прича Стефан Мићаловић, из мјеста Бабин Мост-Обилић.

И наставницима који су дошли у пратњу дјеци са Космета ово је био предиван боравак у Српској.

- Били смо у Хан Пијеску, добро смо се провели, хвала домаћинима на лијепом гостопримству - истакла је Милина Ђорђевић, професор разредне наставе Бања - Србица.

Испраћена дјеца на Космет

Малишани су протеклих седам дана били смјештени код својих вршњака у 19 општина и градова Српске.

- Општина Вишеград се потрудила да дјеци обезбиједи што разноврснији програм и хвала свима који су помогли и дали допринос да се дјеца осјећају као код своје куће - навео је Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији пожелио је дјеци са Космета срећан пут, а домаћинима широм Српске захвалио што су отворили своја врата и пружили дјеци оно што на Косову немају, а то је слобода, топлу руку и жељу за срећним животом на Косову и Метохији.

Ово је до сада био најмасовнији, сусрет дјеце са Косова и Метохије и из Републике Српске.

У протеклих осам година, у организацији Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији, у Републици Српској боравило је око 4.500 ученика и око 400 просвјетних радника са Косова и Метохије.