latinica  ћирилица
23/06/2019 |  18:49 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

У Масловарама код Котор Вароша одржани Видовдански дани фолклора

У Масловарама код Котор Вароша, данас су одржани су Видовдански дани фолклора и манифестација "Масловарска масла".

"Масловарске масле", која се одржавају се већ 20 година.

Овај догађај мјештани гледају као на славу села, мада је суштина овог догађаја да се сви окупе и да се заједно у цркви помоле за будућност и живот у селу.

- Ми смо овдје имали молитву у то име, након тога традиционалну литију која је три пута обишла око цркве, а потом смо заједно организовали ручак - каже Слободан Жупљанин, организатор манифестације "Масловарске масле".

Небојша Петрушић, кум и домаћин манифестације "Масловарске масле" истакао је како је важно и значајно чувати обичаје и традицију.

Други дио дана обиљежила је манифестација која је нешто млађа али такође постаје традиционална а то су "Видовдански дани фолклора" коју организује Културно-умјетничко друштво "Брио Рудар" Масловаре.

- Данас нам је дошло око 500 обучене дјеце, а има и 60 одраслих и играћемо овдје па ћемо се горе, а онда планирамо да се и такмичимо - истиче Средо Богданић, КУД "Брио Рудар" Масловаре.

Након представљања културно - умјетничких друштава за све мјештане и госте уприличен је традиционални војнички пасуљ и забава дубоко у ноћ.