latinica  ћирилица
23/06/2019 |  20:06 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Обезбијеђена средства за другу фазу градње ауто-пута према Србији

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да су за другу фазу градње ауто-пута од Бањалуке према Београду обезбијеђена средства и да очекује расписивање тендера за избор извођача радова.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је истакао да је приоритет за наредни период изградња ауто-пута према Београду која је недавно почела првом фазом градње на Коридору 5Ц од Добоја према граници са Србијом.

- Тај пут радићемо у четири фазе. Прва је почела, за другу смо обезбиједили финансије и очекујем расписивање тендера за избор извођача радова. Почетком сљедећег мјесеца разговараћемо о наставку Коридора 5Ц кроз Српску - рекао је Трнинић за Алтернативну телевизију.

Он је нагласио да није стала градња ауто-пута Бањалука-Приједор, те да би требало да буде реализована у наредном периоду.

Трнинић је подсјетио да је крајем прошле године за ту саобраћајницу потписан концесиони уговор са кинеском компанијом вриједан 297 милиона евра.

- Ићи ће то својим током. Та прича није стала. Приоритет је пут Бањалука-Београд. Разговарали смо са кинеским партнерима да застанемо мало са динамиком када је ријеч о путу према Приједору, односно да се посветимо експропријацији земљишта и слично у вези са путем према Београду - објаснио је Трнинић.

Он је изразио наду да ће у најскоријем времену почети изградња моста на Сави између Српске и Хрватске, односно када хрватска страна дефинише све процедуре у вези са избором понуђача за тај посао.

- Очекујем да тај посао почне веома брзо ако не буде сметњи у вези са процедурама, жалбама, роковима и слично - рекао је Трнинић и додао да је тај посао добио конзорцијум у коме су једна домаћа и двије хрватске компаније.

Када је ријеч о лету из Бањалуке према Техерану који је изазвао бројне медијске спекулације, Трнинић каже да је била ријеч о туристичкој линији преко Кине на којој би ирански аеродром био само успутна станица или "технички аеродром" у коме би се, између осталог, досипало гориво, без улаза и излаза путника.

Он је рекао да је то остало само на иницијативи.