latinica  ћирилица
23/06/2019 |  20:37 | Аутор: СРНА

Отказано гостовање салафисте Сафета Кудузовића

Гостовање салафисте из БиХ Сафета Кудузовића, које је било заказано за вечерас у Бечу, отказано је након оштрих критика аустријске јавности и политичких партија.
Аустрија - Фото: AFP
АустријаФото: AFP

Удружење Илум-кућа знања, које је отказало излагање Кудузовића, као разлог наводи поруке мржње које он шири у својим проповиједима, о којима се, како су објаснили, тек сазнало преко медијских извештаја.

- Ми смо дио Исламске вјерске заједнице Аустрије и дио аустријског друштва и осуђујемо и одбацујемо сваки облик екстремизма и тероризма - навело је ово удружење на Фејсбук профилу.

Бечки недјељник Профил објавио је јуче да актуелни водећи салафистички проповједник треба да одржи предавање у Бечу, те указао да се он у међународним извјештајима води као "вођа салафистичког покрета на Балкану" и да је један од најутицајнијих исламских мисионара у БиХ.

Недјељник је подсјетио да је позивао на насиље против Јевреја и смртну казну за вријеђења ислама.

Слободарска партија Аустрије /ФПО/ и Народна странка /ОВП/ оштро су реаговале на вијест о "гостовању" салафистичког проповједника, преносе београдски медији.

Лидер ФПО Норберт Хофер рекао је да екстремистички сијачи мржње, који у име ислама сију мржњу против припадника друге вјере, немају мјесто у аустријском друштву.

- Очекујем да ће надлежне установе забранити такав наступ - навео је Хофер.

Карл Марер из ОВП поручио је да салафизму у Аустрији нема мјеста, као и сваком другом облику екстремизма.