latinica  ћирилица
23/06/2019 |  22:06 ⇒ 22:11 | Аутор: СРНА

Катимерини: Грчка војска у стању приправности

Грчке оружане снаге у стању су приправности због наставка могућег турског "провокативног" наступа у источном Средоземљу, пише грчки лист Катимерини.
Грчка - Фото: илустрација
ГрчкаФото: илустрација

Како пише лист, упркос позивима ЕУ да се обустави бушење нафте и гаса у ексклузивној економској зони око Кипра, Грчка остаје у стању приправности како би се спријечила могућа ескалација у источном Медитерану.

Лист додаје да је кључно питање у Атини како реаговати у случају да Турска спроведе истраживања унутар, по тврдњама званичне Грчке, грчког континенталног појаса.

- Планови се првенствено заснивају на маневрима грчке морнарице јер Турска користи истраживачке бродове како би утврдила своје присуство у региону, међутим грчко ваздухопловство би имало улогу у сваком одговору - пише грчки лист.

Упитан прошле седмице да ли Грчка може да рачуна на подршку ЕУ или САД у случају инцидента, министар одбране Грчке Евангелос Апостолакис је рекао да не постоји такво обећање, те да уколико буду морали да реагују, очекује да ће бити сами.

Саопштење ЕУ прошле седмице, иако нејасно, подржао је премијер Алексис Ципрас као "као прву јасну и одлучну осуду Турске након вишедеценијског кршења међународног права".

Лист наводи да је, ипак, на оперативном нивоу мање јасно који ће бити грчки одговор.

Оружане снаге Грчке биће у стању приправности током љета док званичници одбране припремају низ планова за случај могуће турске интервенције.