latinica  ћирилица
24/06/2019 |  08:32 ⇒ 12:18 | Аутор: sputniknews.com

Шведски судија разбија све лажи о Косову

Први међународни судија на Косову и Метохији Кристер Карпхамар изјавио је да су Американци утицали на то да се злочини Албанаца на КиМ сакрију.
Кристер Карпхамар - Фото: Novosti.rs
Кристер КарпхамарФото: Novosti.rs

Карпхамар, шведски судија који је био именован као први страни судија у јужној српској покрајини крајем 1999. године, недавно је у Шведској објавио књигу "Судија у земљи безакоња", у којој је писао о својој каријери на КиМ од 1999. до 2011. године.

Његова служба на КиМ у правосудном смислу је, како каже, "била саздана из низа мањих и већих катастрофа".

Код најкрупнијих случајева покушаја процесуирања Албанаца за злочине, по правилу су се појављивали "главни играчи на КиМ - Американци који су утицали да се злочини сакрију, а убице пусте", рекао је Карпхамар у интервјуу за Вечерње новости.

Карпхамар је истраживао случај напада на аутобус Ниш-експреса код Подујева, фебруара 2001, када је погинуло 12, а рањено 43 Срба. Главног осумњиченог за овај напад, Фљорима Ејупија, одмах је ухапсила полиција УНМИК-а и то на основу ДНК трагова.

Човјек ког је команда КФОР-а слушала

- Међутим, из мени непознатих разлога, умјесто да је чекао истрагу у притвору УН, амерички КФОР га је одвео у Бондстил, одакле им је наводно побјегао. Не знам како је побјегао, чуо сам да га је обучавала ЦИА, а посљедње информације о њему сам добио 2012, да живи мирно у Подујеву - рекао је први судија УНМИК-а на КиМ.

Карпхамар је испричао и како су једном приликом код њега дошли високи британски официри из састава КФОР-а да траже савјет пошто је њихова патрола у близини административне линије са централном Србијом код Подујева, налетјела на групу припадника тзв. ОВК наоружаних аутоматима и бомбама који су кренули у напад на српске куће.

- Зауставили су их, и када су покушали да разоружају бандите, појавили су се амерички војници који су им наредили да их пусте. Ти људи су извршили нападе на српске куће, а фрустрирани Енглези су питали шта да раде... Нисам могао ништа, ту је био надлежан КФОР, а они су то послије рјешавали мимо УНМИК-а - навео је Карпхамар.

Припадници терористичке ОВК

Према његовим ријечима, у вријеме Бернара Кушнера, некадашњег шефа цивилне мисије УН на КиМ који га је и именовао на функцију страног судије у покрајини, о свему се питао његов замјеник, Американац Џек Кови.

- Он је био тај кога је команда КФОР-а беспоговорно слушала, а без војника НАТО, УНМИК полицајци су били немоћни - навео је Карпхамар.

Карлу дел Понте не занима трговина органима

Карпхамар је рекао и да је о трговини органима отетих Срба, о чему је чуо од др Зорана Станковића када је ексхумирана масовна гробница у Динарцу, одмах обавијестио Карлу дел Понте, тадашњег главног тужиоца Хашког трибунала, али да она није била заинтересована за то.

Када је у питању извјештај Дика Мартија и суд у Хагу за ратне злочине Албанаца, Карпхамар је песимиста.

- Прошло је 10 година од извјештаја Мартија, а 20 година од када су се ти злочини догодили. Није реално очекивати да ће се Албанцима судити - сматра Карпхамар.

Поводом НАТО бомбардовања, Карпхамар каже да је од највиших америчких старјешина чуо да је бомбардовање Србије било припремљено од њихових обавјештајних агенција, са циљем да се Косово одвоји од централне Србије и да се тамо успостави војна база њихових снага.

Карпхамар је истакао да се диви Србима који су остали на Космету.

- Они од 1999. нису добили шансу да живе као нормалан свијет, мада су поједине јединице КФОР-а много чиниле да их заштите. Лично вјерујем да се многи међународни чиновници који су се нашли на КиМ у мисијама УНМИК-а и КФОР-а данас стиде кад се сјете тих дана - рекао је Карпхамар.