latinica  ћирилица
24/06/2019 |  08:40 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Соколац: Књижевник Ђорђе Нешић добитник Видовданске повеље

Српски књижевник Ђорђе Нешић из Бијелог Брда код Осијека добитник је овогодишње Видовданске повеље, за свеукупно досадашње стваралаштво, која ће му бити уручена на "Видовданским пјесничким сусретима" на Сокоцу 28. јуна.
Ђорђе Нешић - Фото: ПОЛИТИКА
Ђорђе НешићФото: ПОЛИТИКА

Ова 27. књижевна манифестација почеће традиционалним пјесничким поменом на српском Војничком гробљу "Мали Зејтинлик" у петак, 28. јуна, након литургије.

Предсједник Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Соколац Јадранка Јанковић рекла је Срни да је централно пјесничко вече у порти Храма Романијске Лазарице на Сокоцу планирано истог дана од 19.30 часова, када ће Нешићу бити уручена Видовданска повеља.

Јанковићева је подсјетила да је Нешић, који живи у Бијелом Брду и у Сомбору, српски пјесник заступљен у више антологија поезије, издао је осам књига поезије и завичајни рјечник и добитник је низа престижних награда. 

- Осим бесједе и стихова којима ће се награђени Нешић обратити публици, на централној пјесничкој вечери своје стихове ће говорити и пјесници Анђелко Анушић, Миљана Орашанин, Кајоко Јамасаки, Слободан Јовић и Жељко Грујић - навела је Јанковићева.

Организатор ове књижевне манифестације су Књижевни клуб "Романија" и "Просвјета", а покровитељи општина Соколац и град Источно Сарајево.